Vesoljska predstava: V Rusiji padel meteorit, nad Evropo leti asteroid

Matej Huš

15. feb 2013 ob 18:29:50

Danes sta na sporedu kar dva vesoljska dogodka, ki sta oziroma še bosta poskrbela za veliko dvignjenega prahu. Zjutraj je Rusijo zajel dež meteoritov, ki so povzročili precej gmotne škode in poškodovali nekaj ljudi. Nad Uralom je meteorit z ocenjeno maso 10 ton na višini 55 km večkrat eksplodiral, nakar je padel na Zemljo. Manjši delci so v atmosferi zgoreli, večji pa ne. Ti so dosegli Zemljo in padli na širšem območju pokrajine Čeljabinsk v Rusiji, kjer so razbijali šipe, poškodovali avtomobile in fasade ter povzročali motnje v telekomunikacijah. Poškodovanih je bilo precej ljudi, okoli 1000 jih je poiskalo zdravniško pomoč. Huje ranjeni sta dve osebi. Na spletu se je znašla kopica posnetkov, ki prikazujejo padec gorečih delcev meteorita.

Kot pojasnjuje Tomaž Zwitter z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko, na Zemljo vsak dan pade za več deset ton vesoljskega prahu. Večinoma gre za majhne drobce, ki v atmosferi zgorijo, kar vidimo kot utrinke. Redkeje pa v Zemljino atmosfero zaidejo večji delci, ki na poti do tal ne dogorijo, tako da treščijo. Običajno padejo v vodo ali neposeljen del kopnega in ne povzročajo škode. Vsako stoletje pa se zgodi tudi kakšna človeškega žrtev teh nepredvidljivih dogodkov.

Drugi dogodek pa ravno poteka in navkljub špekulacijam ni povezan z dežjem meteoritov. Danes mimo Zemlje šviga asteroid 2012 DA14, ki so ga odkrili lani 23. februarja. Danes se je asteroid površju Zemlje približal na rekordnih 27.700 km, kar je najbližji prelet asteroida v zabeleženi zgodovini. Za primerjavo povejmo, da je to bliže, kot so geostacionarni sateliti (35.700 km nad površjem). Asteroid ne bo viden s prostim očesom, saj bo imel navidezno magnitudo 7, kar je ravno malo premalo. Videti ga je mogoče z osnovnim teleskopom ali celo daljnogledom. Najbliže Zemlji bo ob 20.26 uri po slovenskem času, potem pa bo med 20.30 in 20.50 verjetno v Zemljini senci. Videti ga bo mogoče spet zatem. V Sloveniji ga lahko opazujemo že ta hip, pa vse do 22.30. Asteroid bo viden le iz Evrope, Afrike, Azije in Avstralije. Zgrešiti ga ne bo težko, saj se bo premikal s hitrostjo 0,8 ločne stopinje na minuto (dva Mesečeva premera na minuto). Če si ga ne boste ogledali v živo, so na internetu tudi prenosi.