Adobe se je na avstralske očitke odzval s selektivnim znižanjem cen

Matej Huš

12. feb 2013 ob 17:26:39

Kako hitro se lahko stvari obrnejo, ko so v igri milijonski trgi in ugled podjetja, kaže uren odziv Adoba na avstralsko zahtevo, da se skupaj z Microsoftom in Applom udeleži zaslišanja pred parlamentarnim odborom zaradi nerazumno visokih cen. Le dan po objavi se je Adobe pokesal in znižal cene nekaterih svojih izdelkov. A vprašanje je, ali se niso s tem morda ustrelili v nogo.

Adobe je namreč zagotovil, da bodo ceno nekaterih svojih izdelkov za fizične osebe znižali. Mesečna naročnina na paket izdelkov Creative Cloud je doslej znašala 63 dolarjev, po novem pa bo znižana na 50 dolarjev. Cene so v avstralskih dolarjih in veljalo pri vsaj eno leto trajajoči naročnini. Sicer je cena znašala 95 dolarjev za posamezen mesec, sedaj pa bo 75 dolarjev. Naročnina na posamezen program iz zbirke bo takisto nižja, in sicer bo stala 20 dolarjev na mesec. Cene so s tem praktično izenačili z ameriškimi.

S tem je Adobe pravzaprav priznal, da razloga za napihnjene cene ni. Še zlasti zato, ker vseh cen niso znižali. Cene istih izdelkov za podjetja ostajajo namreč neznižane. Prav tako ostajajo enake cene programske opreme, ki se prodaja po klasičnih kanalih, torej z enkratnim nakupom fizičnega medija. Kljub temu so v avstralskem odboru znižanje pozdravili in Adobe pozvali k znižanju še ostalih izdelkov.

Apple in Microsoft še molčita.