Adobe kaže pot v prihodnost: naročnina na programsko opremo

Matej Huš

6. maj 2013 ob 22:30:16

Prodajanje programske opreme se težko primerja s prodajo klasičnih fizičnih dobrin, zato mnogokrat beremo raznorazne primerjave o poštenosti različnih omejitev, ki jih postavljajo proizvajalci. Nekatere primerjave so poštene, druge so iz trte izvite. Karkoli si že o tem mislimo, navaditi smo se morali, da pri komercialni programski opremi večinoma kupujemo licenco za uporabo, ne postanemo pa lastniki programa. Od tod sledi kopica omejitev (ena licenca pomeni en računalnik, če ni drugače dogovorjeno, omejena preprodaja rabljene programske opreme itd.), ki jih moramo upoštevati. Vseeno pa je doslej klasični model prodaje poznal tako imenovane večne licence. Ko ste program kupili, ste ga lahko uporabljali neomejeno časa - in prav zato mnogokod še vedno uporabljajo Windows 95, ker na primer čisto zadovoljivo poganja nuklearno magnetno resonanco ali pa izotermno titracijo.

Drugi način prodaje je tako imenovan najem, kjer lahko programsko opremo najamemo za obdobje, dokler plačujemo mesečno najemnino. Kaj pa če to postane edini način prodaje? Adobe sedaj eksperimentira prav s tem. Najavili so, da je trenutna verzija njihovega programskega paketa Creative Suite zadnja, ki jo je mogoče kupiti v večno licenco. Odslej bo naslednje verzije mogoče dobiti le z naročnino, ki bo znašala 50 dolarjev mesečno. Zamisel ni nova, saj so jo vzporedno s klasičnim režimom uvedli že lani. Uporabniki naj bi bili po Adobovih besedah nad njo zelo navdušeni, zato bo odslej to edini način prodaje.

Direktor marketinga za Creative Cloud v Adobu Scott Morris pojasnjuje, da so ta prehod načrtovali šele čez nekaj let, a so zaradi velikega odziva pohiteli. S tem bodo tudi izboljšali finančno sliko podjetja, saj bodo imeli prihodke enakomerneje razporejene, ne bo pa več špic, ki so se pojavljale po izidih novih verzij (aha, pa smo že bliže pravemu razlogu za spremembo). Hkrati s tem tudi laže obdržijo kupce, saj ti v manjšem številu prehajajo h konkurenci, kot pri klasične modelu večnih licenc za posamezne verzije, dodaja Morris.

Naročnin je več: 50 dolarjev mesečno velja ob letni vezavi, sicer je mesečna naročnina 75 dolarjev, kdor pa ime že prejšnjo verzijo Creative Suita bo odštel le 30 dolarjev za cel Creative Cloud (CC). Kdor želi le posamezen program iz CS, ga lahko naroči za 10 dolarjev mesečno. Številke niti niso tako pomemben; važna je bistvena razlika v načinu trženja in prodaje programske opreme. Pionir na tem področju je bil Red Hat s paketi za poslovne uporabnike, množično pa ta model uporabljajo ponudniki spletnih storitev (Dropbox, Google Apps, Evernote ...).

Uporabniki z naročnino dobijo tudi stalne popravke in izboljšave, saj podjetju sedaj ne bo treba (potreba je bila seveda izključno marketinška) čakati, da se jih nabere dovolj za izdajo nove velike verzije. To je ena izmed prednosti. Finančni vidik je stvar kalkulacije vsakega posameznika. Cel komplet sedaj stane 2500 dolarjev, odslej pa bo 600 dolarjev na leto. In ko bo CS6 počasi postal zastarel, uporabniki tako ali tako ne bodo imeli druge možnosti, če seveda ne bodo pobegnili h konkurenci. Ena izmed večjih neznank je cena v prihodnosti, a Adobe zatrjuje, da ne bodo dvigovali cene naročnine. Prihodnost trka na vrata.