Milijardni menedžerski odkup Della

Matej Huš

6. feb 2013 ob 00:05:41

Uresničile so se bodo napovedi, da bo podjetje Dell prodano, le da se to ne bo zgodilo, kot smo pričakovali. Podjetja ne bo kupil kak finančni sklad ali drugo računalniško podjetje, ampak se bo kar njegov ustanovitelj, izvršni direktor in trenutni 14-odstotni lastnik Michael Dell odločil za menedžerski prevzem. Za podjetje bo odštel 24,4 milijarde dolarjev.

To je veliko denarja, zato bo imel finančno zaledje. Dve milijardi bo primaknil Microsoft v obliki posojila, medtem ko bo sklad Silver Lake vstopil v lastniško strukturo z lastnim kapitalom v višini milijarde. Michael Dell bo poleg svojih 14 odstotkov vložil svež kapital prek svojega zasebnega sklada MSD Capital. Skupno bo 15 milijard sredstev za prevzem dolžniških in te bo moral Dell vračati z dividendami. Za delnico bodo odšteli 13,65 dolarjev, kar je približno 25-odstotna premija glede na ceno izpred tednov, ko se o prevzemu še ni govorilo. Prevzem je včeraj zvečer potrdil tudi Dellov upravni odbor. Po prevzemu bodo umaknili delnice z borze. To bo največji menedžerski odkup od izbruha zadnje recesije leta 2008.

Za Dellom sicer niso rožnati časi. Od cvetočih 90. let prejšnjega stoletja se podjetje spopada z upadom tržnega deleža, ki se je lani skrčil na 12,5 odstotka. Podjetje še vedno večino prihodkov ustvari s prodajo računalnikov, a se v zadnjem času poizkuša prekvalificirati iz sestavljavca in prodajalca sistemov v ponudnika celostnih rešitev za večja podjetja. V zlatih časih je bilo podjetje na borzi vredno več kot 100 milijard dolarjev, pred zadnjimi prevzemnimi špekulacijami pa manj kot 20 milijard dolarjev. Michael Dell sedaj pravi, da je prevzem prava pot, saj bo obstoječim delničarjem omogočil kapitalizirati vrednost podjetja, slednjemu pa bolj neobremenjen razvoj, ker ne bo več pod borznim drobnogledom.