Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Matej Huš

26. jan 2013 ob 03:15:11

Google je objavil redno polletno poročilo o transparentnosti, na katerem predstavijo zahtevke vladnih služb, sodišč v kazenskem postopku in drugih organov za razkritje podatkov. Tovrstna poročila v Googlu objavljajo vse od leta 2010, da bi uporabniki dobili informacijo o obsegu in pooblastilih vladnih zahtev za pridobivanje uporabniških podatkov v okviru kazenskih in predkazenskih postopkov. Doslej je Google v isto poročilo vključeval tudi podatke o zahtevkih za odstranitev ilegalnih vsebin (DMCA take-down requests), sedaj pa bodo o tem poročali ločeno.

Odkar spremljajo te podatke, število zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov po vsem svetu raste. V drugem polletju leta 2009 jih je bilo 12 tisoč, v preteklih šestih mesecih pa že kar 21 tisoč oziroma 70 odstotkov več. Od tedaj je poročilo vsakokrat obsežnejše, saj so na primer leta 2011 začeli razkrivati tudi podatek o odstotku zahtev za razkritje uporabniških podatkov, ki so jim delno ali v celoti ugodili, kasneje pa so začeli poročati tudi o številu računov, na katere so se te zahteve nanašale. Ena zahteva namreč lahko pokriva več računov.

K številkam. V obdobju od julija do decembra 2012 je Google 21.389 zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov iz različnih držav. Ugodili so 66 odstotkom teh zahtev, kar je najmanj doslej. Delež ugodenih namreč od vsega začetka pada in tako je tudi tokrat. Zahtevke je posredovalo 31 držav, med katerimi Slovenije ni. To ne pomeni, da iz Slovenije ni bilo nobenega zahtevka, saj Google ne objavi podatkov o državah, ki so jih poslale manj kot 30. Najbolj radovedne so seveda ZDA z 8.400 zahtevami (88-odstotna uspešnost), sledijo pa Indija (2.400), Francija (1.600), Nemčija (1.500) in Velika Britanija (1.400).