Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Matej Huš

19. jun 2012 ob 00:32:42

Google je objavil sveže polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo vladne agencije iz različnih držav in v njih terjajo odstranitev politično ali pravno oporečnih vsebin, nič pa ne zaostajajo lastnikih avtorskih pravic, ki se s podobnimi zahtevki borijo proti piratstvu svojih stvaritev. Trendi so skrb vzbujajoči, sproti pa si jih lahko ogledate kar na Googlovih straneh.

Dogajanje v zadnjih šestih mesecih bi lahko povzeli z besedo rast. Objavljeni podatki sicer zajemajo obdobje od julija do decembra lani, a trendi v letošnjem letu so bržkone ostali enaki. Iz vladnih agencij največkrat prihajajo zahtevki po odstranitvi vsebin (kadar te gostujejo na Googlovih strežnikih) oziroma povezav nanje, ki so politično nezaželene v državi. Ob tem je zaskrbljujoče, da ti zahtevki ne izvirajo zgolj iz nedemokratičnih držav, ampak so vedno pogostejši tudi v tradicionalno demokratičnih režimih.

Španija, ki ima roko na srce sicer precej krajšo zgodovino demokracije od Velike Britanije ali Francije, je v šestih mesecih na Google naslovila kar 270 zahtevkov za odstranitev političnih vsebin, v katerih je bilo prebrati kritike javnih oseb. Poljska in Kanada sta podajali še bolj za lase privlečene zahtevke, ki jih Google seveda ni uresničil. V Kanadi so namreč želeli odstranitev posnetka, v katerem Kanadčan urinira po potnem listu in ga nato izplakne v straniščno školjko. Druge države so to možnost odkrile na novo, saj na primer Češka, Jordanija in Ukrajina v preteklosti niso bile vložile nobenega zahtevka. Vodilne so seveda ZDA, ki so prijavile 3800 zahtevkov, sledi pa Nemčija. Skupno je Google ugodil 65 odstotkom sodnih zahtevkov in 47 odstotkom drugih prošenj. Za Slovenijo podatkov ni, ker je bilo zahtevkov manj kot 10 in jih Google v tem primeru ne razčlenjuje podrobneje. Znan je incident s posnetki zasedanj Pahorjeve vlade, ki so se lani lani decembra znašli na YouTubu, a jih je Google na zahtevo slovenske vlade odstranil.

Google je nad dogajanjem zaskrbljen, saj kaže na krčenje svobode govora na internetu. Statistiko pripravljajo od leta 2010 in tedaj so še verjeli, da gre zgolj za posamezne zahtevke, ki niso nič drugega kot šum. Sedaj je jasno, da to ne drži in da bo njihovo število še nekaj časa strmo naraščalo.