Symbian je mrtev, Nokia izplavala iz rdečih številk

Matej Huš

25. jan 2013 ob 16:42:08

Nokia je danes potrdila, kar smo pravzaprav vedeli že nekaj časa: Symbian je mrtev. Telefon 808 PureView, ki ga je Nokia predstavila lani februarja, je tudi uradno zadnji telefon, ki ga poganja operacijski sistem Symbian. Mogoče bi bila primernejša beseda zakrnel in ne mrtev, saj je Nokia v zadnjem četrtletju še vedno prodala 2,2 milijona naprav z naloženim Symbianom in jih je še vedno mogoče kupiti. PureView se odlično prodaja zlasti zaradi odličnih optičnih lastnosti, ki bodo svoje mesto bržkone našle tudi v lumiah.

Symbian je neslavno propadel, a še pred tremi leti je bil na vrhuncu moči. Njegovo počasno umiranje sta sprožila Google z Androidom in Apple z iOS v svojih napravah. Leta 1998 splavljeni Symbian je bil še pred dvema letoma največji ekosistem za pametne telefone. Sprva so ga upravljali Nokia, Ericsson, Motorola in Psion, a sodelovanje ni nikdar potekalo brez težav. Nokia je leta 2008 v celoti prevzela skrb za Symbian, medtem ko so ostali proizvajalci telefonov počasi migrirali drugam. Čeprav so mu celo odprli kodo, je število uporabnikov upadalo. V zadnjem kvartalu je njegov tržni delež padel na piškavih 2,6 odstotka - Android ima skoraj tričetrtinskega.

Nokia je slovo Symbiana razkrila ob poslovnih podatkih za leto 2012. V zadnjem lanskem kvartalu so prodali še 4,4 milijona lumij z Windows Phone (četrtletje pred tem zgolj 2,9 milijona) in 9,3 milijona telefonov Asha, skupno pa kar 15,9 milijona telefonov. Sicer je bilo zadnje četrtletje uspešno, saj je podjetje splezalo iz rdečih številk. V treh mesecih so ustvarili 440 milijonov evrov dobička, realizirali pa so osem milijard evrov prihodkov. Še četrtletje pred tem so imeli 576-milijonsko izgubo ob prihodkih 7,2 milijarde evrov, kar kaže na zvišanje prodaje in učinkovitosti. Dvignili so tudi denarne rezerve, in sicer na 4,4 milijarde evrov oziroma celo milijardo več kot konec tretjega kvartala. Poznajo se pač varčevalni ukrepi.

V celotnem letu 2012 so sicer še vedno ustvarili 2,3 milijarde evrov izgube iz poslovanja, kar je dvakrat več kot leta 2011. Prihodki iz prodaje so se znižali za 22 odstotkov na 30 milijard evrov.