Nokia in Alcatel v pogovorih o združitvi

Matej Huš

14. apr 2015 ob 23:04:41

Nokia je potrdila govorice, da razmišljajo o prevzemu francoskega podjetja Alcatel-Lucent, ki se ukvarja s proizvodnjo telekomunikacijske opreme in telefonov. Povedali so, da so v sklepni fazi pogajanj, ki bi lahko na koncu vodila do prevzema podjetja, ni pa to nujno. Ko bo znanega kaj več, bodo to povedali, so še obljubili.

Alcatel-Lucent je trenutno na trgu vreden okrog 11 milijard evrov, Nokia pa 28 milijard evrov, če upoštevamo tržno kapitalizacijo na borzi. To je veljalo pred objavo informacije, saj je delnica Alcatela danes pridobila skoraj 14 odstotkov, Nokiina pa izgubila slabih pet odstotkov. To je povsem pričakovano ob taki napovedi in ne pomeni, da bi bil prevzem za Nokio slab. Združeno podjetje bi imelo 26 milijard evrov prihodkov letno in dobrih 100.000 zaposlenih (Alcatel jih ima 52.000, Nokia pa 62.000), s čimer bi lahko resneje konkurirali konkurenci (Apple, Samsung, Ericsson, Huawei ...). Recimo Huawei ima 23,6 milijard evrov prihodkov, Ericsson pa okrog 25 milijard evrov. Cisco, še en konkurent pri izdelavi mrežne opreme, letno ustvari okrog 46 milijard dolarjev prihodkov. Alcatel ima močno prisotnost v ZDA, Nokia pa v Evropi, torej bi bila združitev s tega vidika komplementarna.

Trenutno se sicer zdi, da Alcatel vseeno nekoliko bolj potrebuje partnerja ali kupca kakor Nokia. Francoski predsednik François Hollande se je le nekaj ur po objavi informacije sestavil s predstavniki obeh podjetij. Tudi francoski gospodarski minister Emmanuel Macron podpira prevzem. Podjetji morata seveda najprej pridobiti dovoljenje svojih lastnikov - Nokia bo imela skupščino delničarjev 5. maja, Alcatel-Lucent pa 26. maja.