Google z rastjo prihodkov in dobička

Matej Huš

24. jan 2013 ob 17:53:59

Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni rasti prihodkov, a je delnica kljub temu danes pridobila več kot šest odstotkov vrednosti.

Razred prihodkov pokaže, da je levji delež prispevalo oglaševanje z 12,9 milijarde dolarjev. Od tega dve tretjini odpadeta na oglase na Googlovih straneh, približno četrtina na Google Network oziroma partnerska omrežja, majhen preostanek pa na ostalo trženje. Google ustvari že več kot polovico prihodkov izven ZDA, in sicer 54 odstotkov.

Od dobička iz poslovanja, ki je znašal 3,4 milijarde dolarjev oziroma 3,5 odstotka manj kot lani, je treba odšteti 350 milijonov dolarjev izgube Motorole in še nekaj manjših odpisov, da pridemo do zgornje številke za čisti dobiček. Skupno ima Google zaposlenih 54.000 ljudi (od tega 16.000 v Motoroli), kar je približno pol odstotka več kot konec leta 2011.