T-2 izgubil 130-milijonski odškodninski zahtevek zoper Telekom

Matej Huš

21. jan 2013 ob 21:05:00

Mariborski telekomunikacijski ponudnik T-2 je danes utrpel velik poraz v tožbi zoper Telekom Slovenije, v kateri je zahteval 130 milijonov evrov odškodnine zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. T-2 je tožbo vložil že leta 2007, ker naj bi bil Telekom s tehničnimi preprekami oviral T-2, da ta ni mogel uporabnikom ponujati razvezanega dostopa do interneta prek VDSL. Proces se je vlekel do danes, vmes smo videli več zamenjav sodnikov, tako da se je končno začel šele septembra lani. Sedaj pa je ljubljansko okrožno sodišče zaključilo obravnavo, ker T-2 ni predložil dokazov, ki bi potrjevali višino zahtevane odškodnine.

T-2 je že napovedal, da se bo na odločitev pritožil. Kot so zapisali, je odločitev nepričakovana in nesmiselna, saj naj sodišče [ne bi bilo] izvajalo prav nobenih dokazov glede protipravnih ravnanj družbe Telekom Slovenije, temveč je že na prvem naroku zavzelo stališče, da družba T-2 v odškodninski tožbi ni predložila dovolj dokazov za ugotovitev višine škode.

Nadalje T-2 trdi, da sodišče očitno ne razpolaga z znanji, ki bi omogočala oceno povzročene škode, zato je efektivno prepustilo odločanje drugostopenjskemu sodišču. V odvetniški pisarni, ki zastopa T-2, so pojasnili, da so prav zato predlagali, da se sodnemu izvedencu omogoči pregled računovodske dokumentacije T-2 in zaslišanje nekaterih prič, a sodišče tega ni upoštevalo. Zaradi tega bo T-2 predlagal ponovno otvoritev obravnave, če pa bo sodba zavrnilna, se bo nanjo pritožil. Sodišče odgovarja, da se višine odškodnine ne da dokazovati s pričami, temveč z listinskimi dokazi, ki jih T-2 ni predložil. Telekom Slovenije odločitve do pisne vročitve ne komentira.