ZDA z letališč umikajo telesne skenerje, ki preveč razgalijo potnike

Matej Huš

20. jan 2013 ob 22:27:05

V ZDA imajo na večini letališč telesne skenerje, ki nadomeščajo klasično pretipanje potnikov in detektorje kovin. Skenerje jim dobavljata dva proizvajalca, in sicer OSI Rapiscan ter L-3. S prvimi je bilo precej težav, saj nadzornikom prikažejo sliko potnikov, kjer so ti videti precej goli. Posnetki so tako problematični (glej primer spodaj), da je TSA (Transport Security Administration) podjetju OSI Rapiscan naročila, da morajo napisati programsko opremo, ki bo prikazovala spodobnejše posnetke ljudi. Ker jim to ni uspelo, se bodo njihovi skenerji poslovili, medtem ko L-3 ostajajo.

Že lani so umaknili 76 naprav podjetja OSI Rapiscan, ameriški Kongres pa je podjetju na predlog borcev za pravico do zasebnosti naročil prilagoditev programske opreme, da bodo posnetki nevtralnejši. Ker OSI Rapiscan tega ni zmogel storiti, je TSA prekinila pogodbo s podjetjem v delu, ki se nanaša na programsko opremo. Tako bodo sedaj odstranili še preostalih 174 telesnih skenerjev tega podjetja, ki pa ne bodo šli v uničenje ali nazaj k proizvajalcu. Ameriška vlada jih bo shranila in po preučitvi, kje bi bili kljub temu uporabni, razporedila k drugim agencijam in službam. S tako odločitvijo je zadovoljen tudi OSI, ki sta mu grozila razdor celotne pogodbe in celo tožba, saj so mu očitali prevaro, ker naj bi bili na preizkusnem delovanju pred naročilu namenoma kazali sprejemljivejše posnetke od realnih.

Posnetki skenerjev podjetja L-3 so precej manj eksplicitni. Razlog se skriva v tehnologiji, saj ti uporabljajo milimetrske radijske valove, medtem ko ukinjena tehnologija uporablja nizke odmerke rentgenskih žarkov. Pa tudi v tem primeru so zahtevali popravke programske opreme, kar pa je L-3 uspel zagotoviti. Zato bodo skenerji podjetja L-3 ostali, le nekoliko jih bodo prerazporedili po letališčih. Omenimo, da ima vsak potnik pravico zavrniti pregled s telesnim skenerjem, le da mora v tem primeru iti skozi klasičen pregled. So pa že naročeni novi skenerji, ki jih bodo dobavila podjetja L-3, Smiths Group in ASEI.