Bloger prelisičil telesne skenerje s spretno došitim stranskim žepom

Mandi

8. mar 2012 ob 07:36:35

Prisotnost EHF in X-Ray telesnih skenerjev na ameriških letališčih povzroča nemalo skrbi, med drugim zato, ker naj kljub zasoljeni ceni za davkoplačevalca, zdravje in zasebnost niti ne bi delovali najbolje. To sta povedala že nekdanji vodja varnosti na izraelskem letališču Ben Gurion (kjer jih nočejo), kot tudi agentka TSA, ki je lani tega časa med internim testiranjem mirno prišla skozi 5 različnih telesnih skenerjev s pištolo, skrito v spodnjem perilu. Zdaj se za seznam uspešnih hekerjev prijavljajo tudi blogerji.

Jonathan Corbett je na svojem blogu TSA out of our pants zapisal, da se jih da povsem enostavno preigrati z nošenjem orožja ob strani telesa, npr. v skritem žepu (gornja slika). To je mogoče zato, ker kovinski predmeti oddajajo značilni črni vzorec, se pravi, na končni sliki izgledajo iste barve kot ozadje in so zato precej neopazni, če ne izstopajo v kontrastu zoper svetlo beli posnetek človekovega telesa (spodnja slika). Teorijo je preizkusil na mednarodnem letališču Fort Lauderdale v Floridi, sicer ne s pištolo, ampak kovinsko posodico, in mirno prišel skozi (medtem ko bi bil na standardnem detektorju kovin takoj piskal). TSA uradno še ni komentirala, neuradno pa za to možnost seveda vedo in se ji posvečajo s kombinacijo drugih, dodatnih ukrepov na letališčih (npr. posebej izurjenimi agenti, ki na podlagi obraznih gest in obnašanja vnaprej izločajo sumljive potnike).

Corbett je sicer redni uporabnik letal in zato letališč, s precej konkretnim pogledom na svoje ustavne pravice. Državo je prvič tožil že leta 2010, v upanju, da bo primer počasi in vztrajno prilezel do Vrhovnega sodišča kot kršitev 4. amandmaja. Dodatno so ga potem razjarili prav pred dnevi, ko je bil na poti na sestrino poroko. Izbral je manjše letališče, kjer naj še ne bi imeli telesnih skenerjev, vendar so jih. Potnik jih ima pravico zavrniti, seveda v zavedanju, da ga potem čaka "ročni pregled" (TSA patdown, to ga lahko doleti v vsakem primeru). Corbett se je strinjal, vendar le v primeru, da se ne dotikajo njegovih genitalij oz. zadnjice. TSA agent je poklical nadrejeno in v njeni prisotnosti začel s pregledom, a se potem ustavil pri omenjenem predelu, kjer mu je Corbett še enkrat odločno povedal "ne". Zatem so ga za 1 uro pridržali, pravi da protipravno, mu skopirali dokumente, odtujili boarding pass in ga nagnali z letališča. Odzval se je s še eno odškodninsko tožbo zoper državo, TSA, njihovega zaposlenega in še občino obenem. V postopku zastopa samega sebe, sam nosi vse stroške (zbira sicer donacije), zato bi mu zmaga še toliko več pomenila.

Ti stroji stanejo vsaj $100.000 na kos, eden glavnih pobudnikov za njihovo nabavo pa je nekdanji minister za domovinsko varnost, zdaj sicer lobist za proizvajalce skenerjev. Revolving door doing work.