Boeingi 787 prizemljeni

Mandi

17. jan 2013 ob 21:55:02

Boeingov 787 Dreamliner, ki so ga po precejšnji zamudi v pogon spravili šele predlani, je spet na tleh. Po seriji manjših tehničnih težav z zavorami, uhajanjem goriva, elektroniko, motorji ter pokajočo šipo v pilotski kabini, ki so se pojavljale skozi celo lansko leto, naj bi se zdaj našla še ena resnejša, in sicer naj bi na vsaj dveh letalih počile litij-ionske baterije, nakar naj bi se segreti elektrolit vžgal ter povzročil škodo ter dim v znotraj letala. Ameriška agencija za letalsko varnost (FAA) je zato včeraj izdala opozorilo o tehnični neustreznosti letala (airworthiness directive), ki mu je potem sledila še evropska EASA. Vsa letala na obeh celinah so za zdaj prizemljena, podobno pa so preventivno naredile tudi tuje letalske družbe, zlasti japonska All Nippon Air, ki tudi sicer velja za največjega naročnika. Skupaj je iz prometa šlo vsaj 50 letal.

Težavo so najprej zabeležili minuli teden na notranjem letu United Airlines v Bostonu, k sreči še na tleh. Ta teden pa je moralo letalo že omenjene japonske družbe All Nippon Airlines zasilno pristati, potem ko sta bila pilota opozorjena na težavo z baterijami v skladišču za prtljago.

Odprava težav naj bi po nekaterih ocenah trajala vsaj nekaj mesecev. Boeing sicer vztraja, da ne gre za nič resnega, s čimer se očitno strinja tudi trg. Delnica je v času pred odprtjem dnevnega trgovanja (pre-market trading) izgubila vsega tri in pol odstotkov vrednosti; pričakovano je bilo precej več.