Instagram izgubil polovico uporabnikov

Mandi

15. jan 2013 ob 16:43:44

Decembrske spremembe pogojev uporabe - ki bi omogočale tudi prodajo uporabniških fotografij brez nadomestila - so zgleda precej sklestile Instagramovo uporabniško bazo. V prvem tednu po najavi je (precej glasno) odšla kar četrtina aktivnih uporabnikov. Facebook, ki je lani poleti kupil Instagram ravno zato, ker je folk delil fotografije tam, tj. ne več na njihovi strani, je potem popustil in obljubil, da prodaje oz. sindikacije ne bo. Še potem so se še malo izgovarjali, da je izgubo obiska mogoče pripisati božiču in posledično "drugačnemu dnevnemu ritmu uporabnikov", a če naj sta twitter in facebook nasploh vsaj malo za vzor, bi se moralo število objav takrat kvečjemu povečati.

Januarski podatki podjetja AppStats kažejo, da se je trend samo še nadaljeval. Storitev je v zadnjih 30 dneh izgubila kar polovico od takratnega 16.3 milijona aktivnih uporabnikov, in izdaj počiva na dobrih 7 in pol.

Resnici na ljubo jih bolj kot pogoji uporabe tepejo drugi problemi. Instagram kot tak je zrasel ob vidni pomoči Twitterja, kot njegov komplement za deljenje ličnih mobilnih sličic. Odkar je za krmilom Facebook, to več ni v planu. V začetku decembra, se pravi še pred spremembo pogojev, so tako onemogočili API za hitri predogled instagramov znotraj twitterja, uradno zato, da bi lahko ponudili "enotno in bolj polno instagram izkušnjo", vsaj po besedah njihovega direktorja. Twitter, ki že nekaj časa ima svoj servis za deljenje slik (Twitpic), se je hitro odzval s svojimi filtri, in to tudi v svoji mobilni aplikaciji. Istočasno se je na sceno vrnil stari orjak, Flickr (v lasti Yahooja), ki da je zdaj "spet kul" in obenem deli zastonj nekaj mesecev pro naročnine. Instagram tako preprosto več ni najbolj privlačna opcija. Ko bodo obupali še tisti najbolj zagreti iPhone slikači, bo morda še v celoti poniknil.

Stvari pač grejo naprej.