Instagram bo delil in prodajal slike uporabnikov

Matej Huš

18. dec 2012 ob 18:58:48

Tri mesece po Facebookovem prevzemu Instagrama imajo uporabniki že resen problem. Pred prevzemom je bila glavna bojazen odprtost platforme, saj zna Instagram uporabljati večino socialnih omrežij, uporabniki pa so se bali, da ga bo Facebook zaklenil le na svoje. Toda to ni bil razlog za današnji preplah. Facebook je danes neprijetno presenetil z napovedjo novih pogojev uporabe Instagrama, ki mu omogočajo trajno shranjevanje vseh naloženih slik in njihovo komercialno uporabo brez privoljenja uporabnika in nadomestila.

Novi pogoji uporabe bodo začeli veljati 16. januarja in se jim ni mogoče izogniti. Kdor se ne strinja z njimi, lahko do takrat izbriše svoj račun na Instagramu, kaj drugega pa mu ne preostane. V pogojih piše, da sme Facebook zainteresiranim odjemalcem prodajati fotografije, uporabniška imena in ostale dejavnosti na Instagramu (lokacijo, všečke itd.), ne da bi pridobil izrecno privoljenje uporabnika in ne da bi mu izplačal nadomestilo ali del ustvarjenega dobička. Vse naložene slike lahko hranijo in komercialno uporabljajo trajno. Z drugimi besedami to pomeni, da Facebook od uporabnikov terja nepreklicno, trajno in neodplačno dovoljenje za komercialno uporabo vseh trenutnih in prihodnjih slik. V nadaljevanju še piše, da Facebook ni odgovoren za uporabo ali razkritje vsebine, ki jo uporabniki naložijo prek Instagrama.

Kako bodo nove določbe preživele v praksi, bomo videli. Četudi jih bo Facebook uspel obdržati v ZDA, so evropski zakoni o varovanju zasebnosti in pravic potrošnikov precej bolj strogi. Glede na to, da je v Nemčiji sporna celo Facebookova prepoved uporabe psevdonimov, je le vprašanje časa, kdaj bodo tudi novi pogoji uporabe Instagrama predmet preiskave.

Instagram ni edina stran za deljenje slik, bo pa očitno edina s tako neprijaznimi pravili uporabe. Googlova Picasa jasno zapiše, da podjetje nima pravice prodajati slik uporabnikov. Podobno tudi pogoji uporabe Yahoojevega Flickrja določajo, da se smejo naložene fotografije uporabljati le za namene, za katere so jih uporabniki naložili. Instagram je tu precej bolj predrzen in kot pojasnjuje Kurt Opsahl iz EFF (Electronic Founder Foundation), to morda niti v ZDA ne bo zdržalo. Od uporabnikov namreč zahteva privoljenje za uporabo fotografij v nedoločljivi prihodnosti za nedoločljive namene, zato je težko reči, da so bili uporabniki o zahtevi dovolj poučeni (informed consent).

Še vedno pa velja zlato pravilo. Če za storitev ne plačujete in je ne uporabljate, potem niste potrošnik. Precej verjetno je, da ste - storitev vi.