V Google prihaja Ray Kurzweil

Matej Huš

16. dec 2012 ob 16:52:23

Ray Kurzweil je na svojem blogu napovedal, da se bo v ponedeljek pridružil Googlu na mestu vodje inženirjev. Delal bo na projektih, ki razvijajo strojno učenje in procesiranje jezika.

Kurzweil je zelo znano ime, saj je avtor številnih knjig o umetni inteligenci, transhumanizmu, singularnosti in futurizmu. Njegove ideje so v dobršni meri kontroverzne, tako da večino ljudi deli na dva pola. Ena skupina se z njegovimi zamislimi strinja, jih podpira in dela na njihovem udejanjenju, drugi pol ga hudo kritizira. Poleg omenjenih področij je deloval tudi na povsem klasičnih problemih tehnologije, saj je izumil prvi skener s CCD, delal na področju optičnega prepoznavanja (OCR), prepoznavanja govora itd. Na našem forumu se je tudi o njegovih idejah več kot 10 let debatiralo v dveh ogromnih temah - Protokol ter Bela, zelena in modra soba. Če med prazniki nimate kaj početi, si ju vsekakor preberite.

Google si od Kurzweila obeta precej, saj ga je Forbes imenoval "ultimativni stroj za razmišljanje". Kurzweil je bil od nekdaj vizionar in čeprav se nekatere njegove ideje niso uresničile, se številne so. Leta 1999 si je predstavljal avtomobile, ki vozijo sami, in telefone, ki odgovarjajo na vprašanja. Danes imamo Googlov avtomobil brez voznika in Siri. Peter Norvig, Googlov vodja razvoja, je povedal, da so Kurzweilovi prispevki k znanosti in tehnologiji na področju prepoznavanja govora in znakov vodili do odkritij in izumov, ki so imeli ogromen vpliv na družbo. Zaradi tega v Googlu verjamejo, da bo s svojim načinom razmišljanja veliko prispeval k projektom, na katerih dela Google.