Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

Matej Huš

8. jan 2013 ob 19:49:34

Drugi največji francoski ponudnik dostopa do interneta Free je poizkusil nekaj revolucionarnega. Na nivoju modema (oziroma ADSL-vmesnika) bi blokirali vse oglase, tako da jih uporabniki v lokalnem omrežju ne bi videli. Zamisel bi uporabniki z veseljem sprejeli, oglaševalci in strani, ki od njih živijo, pa so uprizorili enega največjih spletnih revoltov. S tem se uničuje brezplačen internet, niso nič ovinkarili. Freejeva nakana je sedaj tragikomično propadla, saj je posredovala kar vlada.

Francoska ministrica za digitalno ekonomijo Fleur Pellerin je povedala, da se je pogovorila s Freejem in ga prepričala, da projekt ukinejo. Dejala je, da "noben deležnik ne more samovoljno ogroziti digitalnega ekosistema". Takšna blokada naj bi bila "v neskladju s svobodnim in odprtim internetom, ki ga [Pellerinova] zagovarja". Najglasnejši nasprotnik Freejevi potezi je bil seveda Google. Ta z oglasi služi ogromne milijarde dolarjev, preko storitve AdSense pa nekaj tega zneska prelije tudi k stranem in marsikatera od tega živi (ali pa vsaj nudi žepnino). Free je trdil, da Google izkorišča situacijo, saj njihove storitve (zlasti YouTube) porabljajo ogromne količine pasovne širine, stroške nosijo v celoti ISP-ji, dobičke pa žanje Google. Free ni edini, saj imajo iste pripombe vsi ISP-ji, a za zdaj neuspešno, čeprav tudi ministrstvo priznava, da bo treba problem vlaganja v infrastrukturo rešiti pravičneje. Če k temu dodamo še skoraj nič davkov, ki jih Googla plača v Franciji, so ostre reakcije enih in drugih razumljive.

Philippe Jannet, nekdanja predsednica francoskega združenja spletnih založnikov Geste, je potrdila te očitke. Hkrati je navedla oceno, da bi Freejeva blokada reklam (Free ima pet milijonov uporabnikov) Google stala vsaj milijon dolarjev dnevno. In čeprav je Free na svetovnem nivoju majhen igralec, so to vseeno zneski, zaradi katerih se je zganil tudi Google in francoska vlada. Fleur Pellerin je dejala, da se bo sestala z Googlom, kjer bodo ocenili posledice Freejeve akcije. Google je bil skop in je dejal le, da incident Free preiskujejo.

Free povsem brez masla na glavi ni, saj francoski regulatorji preiskujejo, zakaj je tam YouTube slabše dostopen od ostalih strani. Vprašanje je, ali ima Free preslabe kapacitete ali pa mogoče YouTubu daje nižjo prioriteto, kar je nesprejemljivo. In zelo sumljivo je, da se je ideja o blokadi vseh reklam pojavila ravno sedaj, ko ARCEP preiskuje Free.

Res je, daleč smo prišli. Blokiranje reklam je nacionalni problem, ki lahko po razumevanju Googla in francoske vlade zamaje celotni internet, blokade pa terjajo izredne sestanke, ukrepe in preiskave. Bo naslednja stopnja prepoved preklapljanja televizijskih kanalov med reklamami?