Francija bojda preiskuje Nvidio

Matej Huš

2. jul 2024 ob 00:44:24

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo izrazita tržna premoč Nvidia, ki jo je zacementirala umetna inteligenca, pritegnila pozornost regulatorjev. Sodeč po lanskem finančnem poročilu, ki ga je Nvidia predložila SEC-u, se Evropska unija, Francija in Kitajska že podrobneje zanimajo za poslovanje podjetja. Reuters sedaj poroča, da po neuradnih podatkih Francija že preiskuje ravnanje podjetja.

Evropska komisija za zdaj ne bo nadaljevala svoje predhodne preiskave, temveč bodo počakali na epilog postopka v Franciji. Slednjega niti francoski regulator niti Nvidia javno ne želita komentirati. Francoski regulator pa je v poročilu minuli teden zapisal, da na trgu polprevodniških čipov za umetno inteligenco obstaja nevarnost zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Izrazili so zaskrbljenost nad dejstvom, da je sistem Nvidia CUDA edini, ki je v praksi uporaben za grafične čipe, ki poganjajo umetno inteligenco. Zlasti problematična pa je morebitna vertikalna integracija, ki se izrisuje z Nvidiinimi investicijami v podjetja, ki razvijajo umetno inteligenco, denimo CoroWeave.

V ZDA prav tako poteka preiskava, ki jo vodita Zvezna komisija za trgovino (US FTC) in pravosodno ministrstvo. Neuradno pa Nvidio preiskujejo tudi Kitajci. V preteklosti so regulatorji že močno pritisnili na posamezne velikane, dasiravno odmevnih razkosanj že zelo dolgo ni bilo. Microsoft se je na prelomu tisočletja temu komajda izognil.