Kitajska nagaja Steamu

Jurij Kristan

28. dec 2021 ob 21:50:11

Kitajske oblasti so očitno pričele odločneje omejevati Valvovo trgovino Steam, kajti dostopanje do globalne verzije prek spleta je postalo tam močno oteženo. Steamova aplikacija sicer še vedno deluje in tudi kupovati ter igrati je igre zaenkrat še mogoče.

Na božični dan so kitajski uporabniki globalne inačice tržnice z igrami Steam pričeli negodovati nad dejstvom, da se je njena spletna stran začela močno opotekati - potrebnega je bilo ogromno čakanja in stiskanja F5, da jo je bilo mogoče doseči. Zahodni opazovalci so zaradi tega takoj zagnali vik in krik, da so kitajske oblasti Steam povsem blokirale, kar pa ni bilo res. Steamov klient je delal brez težav in prek njega je bilo mogoče igre še vedno nemoteno kupovati ter poganjati. Zato je bil naslednji kandidat za vzrok težav hekerski napad in drugi val novic s tem v zvezi je za nevšečnost jadrno okrivil ponarejanje DNS naslova (DNS spoofing). Hipoteza ni bila iz trte zvita, saj je servis podobne napade na Kitajskem utrpel že večkrat. A očitno tudi to ni bila celotna zgodba. Če vnesemo domeno "store.steampowered.com" v spletna orodja za preverjanje dostopnosti na Kitajskem, je še zmeraj videti nedosegljiva.

Dejanski položaj je tako še vedno težko določljiv, verjetno pa je najprimernejši zaključek ta, da gre za stopnjevanje pritiska s strani kitajskega aparata, ki je Steamovo spletno stran podvrgel svojemu zloglasnemu velikemu požarnemu zidu. Znano je namreč, da je ena od njegovih funkcijskih zmogljivosti ta, da uporabniku dostop do določene domene blokira za nekaj minut, kar bi razložilo dejstvo, da so dovolj potrpežljivi do Steamove strani naposled lahko prišli. Hkrati se je potrebno za blokado aplikacij, kot je Steamov klient, kanec bolj potruditi, kar bo pač verjetno naslednja stopnja ukrepanja.

Valvova tržnica je namreč tamkaj vse bolj v nemilosti oblasti. Leta 2017 so že povsem blokirale forume (Steam Community), na prelomu leta pa so lansirale lokalno različico Steama. Ta ima sicer trenutno v ponudbi zgolj nekaj čez 100 iger, kar je neznatno v primerjavi z več kot 100.000 naslovi v globalni verziji. So pa ti naslovi uradno požegnani s strani kitajskih skrbnikov medijskih vsebin, kar za igre na globalnem Steamu ne velja - in ravno to oblasti zelo moti. Valvov servis je ravno zaradi pomanjkljivega nadzora zelo priljubljen med kitajskimi neodvisnimi razvijalci iger, ki bi jih popolna blokada močno prizadela. V bistvu je nenavadno, da so z ukrepanjem čakali tako dolgo.