Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

Primoz Bratanic

7. jan 2013 ob 20:51:44

Štirideseti dan po objavi članka Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje smo od Draga Menegalije, predstavnika Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, dobili naslednje pojasnilo:


v povezavi z vašimi navedbami vam pojasnjujemo, da naprava, ki je v razpredelnici pod št. 181 oz. 113 ni Imsi catcher, temveč gre za sistem, ki ga policija potrebuje za izvajanje protiprislušne dejavnosti (izvajanja protiprislušnih pregledov prostorov in ukrepov za protiprislušno zaščito). S takšnim sistemom lahko nadzorujemo, ali se v pregledovanih prostorih nahajajo mobilne naprave, s katerimi je možno prisluškovati in snemati.

Pravne podlage za izvedbo protiprislušnih pregledov:

Glede na omejitve pri finančnih sredstvih omenjenega sistema v 2013 ne bomo kupili.

V letu 2013 prav tako ne načrtujemo nakupa IMSI catcherja. Tudi sicer policija vse ukrepe izvaja v skladu z veljavno zakonodajo, tudi tiste, ki so vezani na izdajo odredbe sodišč. Dokazov, ki bi bili pridobljeni mimo teh okvirjev pa ni mogoče predložiti ali uporabiti v predkazenskih in kasnejših kazenskih postopkih.

Na dodatno poizvedbo, kaj natančno je po mnenju slovenske Policije razlika med sistemom, ki omogoča ugotovitev, "ali se v pregledovanih prostorih nahajajo mobilne naprave, s katerimi je možno prisluškovati in snemati", ter "IMSI catcherjem" (katerokoli izmed različic te naprave), pa smo dobili naslednje pojasnilo:


Bistvena razlika je v uporabnosti, ker naprava, ki je namenjena za potrebe opravljanja protiprisluškovalnih pregledov, omogoča nadzor in poseg v protokol GSM telefonije na določenem območju, medtem ko IMSI catcher lahko samo detektira, katere IMSI kode so na določenem območju.