Ameriški kongres mirno podaljšal FISO

Mandi

29. dec 2012 ob 11:21:44

Samo za ilustracijo, kam vse lahko vodijo prekomerni apetiti policije in obveščevalnih služb po novih pooblastilih in tehnični opremi za njihovo izvrševanje. Ameriška NSA, se pravi agencija, ki je zadolžena za protiobveščevalne aktivnosti zoper tuje nasprotnike, se je kmalu po 11. septembru spravila predvsem na domače državljane, s sistematičnim nadzorom (surveillance) vsega od telefonskih klicev pa do e-pošte, podrobnosti z bančnega računa, aktivnosti na družbenih omrežjih, ter mobilne lokacije. Tako pravijo žvižgači iz vrst njenih nekdanjih zaposlenih. Da se na tem besno dela, dokazuje tudi gradnja izjemno prostornega (jotabajti ..) podatkovnega centra sredi utaške puščave. Seveda je obveščevalna dejavnost na domačih tleh, sploh pa zoper ameriške državljane tej agenciji prvenstveno prepovedana - za to so druge službe. A kot tehnološko najbolje opremljeni (Wall Street in NSA sta glavna tekmeca za top diplomante iz matematike) so seveda morali poskusiti, pa če tudi brez pravne podlage. Ko se se cca 2007-08 začele pojavljati prve tožbe, sta takratna Busheva administracija in Kongres stvari družno legalizirali za nazaj, operaterjem komunikacij pa priskrbela polno imenuteto, s sprejemom amandmaja k zakonu FISA (foreign intelligence surveillance act).

Poleg ureditve za nazaj so možnost prisluškovanja domačim osumljencem za terorizem (in nekatere druge stvari) brez sodne odredbe, vsakršnega drugačnega nadzora ali vsaj vodenja najosnovnejših statistik dovolili še za naprej, za obdobje največ 5 let (ti. sunset provision). Teh pet let se je iztekalo ravno ta mesec, zato je bil Kongres seveda pod pritiskom Bele Hiše, da zadevo še drugič obnovi. Brez možnosti blanketnega nadzora naj bi NSA ostala brez pravih sredstev za preprečevanje teororizma, je bilo slišati.

Posamični senatorji so v predlog podaljšanja skušali vtihotapiti še kako smiselno določbo, npr. pridobitev vsaj najbolj grobih statistik o obsegu tovrstnega nadzora, ali (bog ne daj) kavtele iz četrtega amandmaja, se pravi zahtevo po predhodni sodni odredbi ("naj vsaj nekdo od zunaj pogleda primer"). A nič od tega ni šlo skozi. Zakon je bil sinoči v Senatu podaljšan z 73 glasovi za ter 23 proti, skozi spodnji dom pa jo je bil odbrzel že septembra. Nadokumentirani nadzor se s tem pač nadaljuje.

In mi? S 1.1. se začne izvrševati naš proračun za l. 2013, v njem pa so predvidena sredstva za 250.000 tisočakov vreden imsi catcher za policaje (fejk bazno postajo mobilne telefonije, super za nadzor demonstracij in podenje za takimi ali drugačnimi bojevniki) ter podobno kvalitetne klešče za namestitev mirroring razvoda na mednarodnih optičnih vodih za SOVO. Uharica že zdaj bedi nad večino slovenskega in mednarodnega prometa, drugo leto bi radi nad vsem.

Dajmo jim ne tega dovolit, vsaj ne brez dostojne utemeljitve.