Konec misije GRAIL, satelita padla na Luno

Matej Huš

19. dec 2012 ob 01:39:55

Včeraj se je končala Nasina misija GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), ki se je začela lanskega septembra z izstrelitvijo satelitov Ebb in Flow. Satelita sta se 1. januarja letos utirila v orbito okrog Meseca in raziskovala gravitacijo polje Lune (razlog za dolgo potovanje do Meseca, kamor se načeloma pride v nekaj dneh, je nizkoenergijska tirnica in potreba, da se satelita utirita z zmerno in natančno poznano hitrostjo). Včeraj je NASA uradno zaključila misijo, s tem ko je satelitoma poslala povelje za nadzorovano treščenje na površje.

Satelita sta preiskovala površje Lune in merila gravitacijsko polje. Slednje sta počela z analizo svoje medsebojne oddaljenosti, ki sta jo merila na mikrometer natančno. Rezultat je profil gravitacijskega polja na Mesecu, ki je celo bolj natančen od poznavanja Zemljinega. Poleg tega sta pridobile še druge podatke o zgradbi in obliki površja, kar bo ključno pri raziskovanju Lunine preteklosti in njenega izvora.

Misija se je končala po urniku, saj sta satelita pridobila vse zahtevane podatke. Ker jima je praktično zmanjkalo goriva, sta okoli 23.30 ure po navodilih treščila v neimenovano goro na Luni. NASA jo je nemudoma poimenovala, in sicer v čast letos preminule astronavtke Sally Ride. Satelita sta bila premajhna, da bi ju videli z Zemlje s prostim očesom, pa tudi teleskopi ne bi kaj dosti pomagali, saj sta trčila na neosvetljeni del Meseca.