ESA pripravila najnatančnejši geoid

Matej Huš

1. apr 2011 ob 08:42:59

Evropska vesoljska agencija (ESA) je dve leti po izstrelitvi satelita GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), ki z višine 270 km preiskuje Zemljino nagubanost in gravitacijsko polje, objavila posnetke spreminjanja gravitacijskega polja po Zemljinem površju. S tem so dobili do sedaj najnatančnejši model Zemlje oziroma geoid. Tako označujemo površino idealnega oceana, ki bi jo imela Zemlja, če bi ne bilo plimskih sil in morskih tokov, tako da bi jo oblikovala le gravitacija. Poenostavljeno: če bi na katerokoli točko na geoidu postavili žogo, se ta ne bi odkotalila nikamor, ker so vse točke na površju geoida na enakem gravitacijskem potencialu.

Ker GOCE še vedno posreduje podatke na Zemljo, se vsaka dva meseca model še nekoliko dopolni in postane še natančnejši. Dobljeni geoid se uporablja kot referenca za merjenje kroženja vode v oceanih, spreminjanja morske gladine in debeline ledu na polih. Prav tako upajo, da bodo z novimi podatki lahko bolje razumeli dinamiko potresov, torej vzroke zanje in njihove posledice.

GOCE je ob vsakem preletu meril gravitacijsko polje v treh dimenzijah, za kar je uporabljal šest zelo občutljivih akcelerometrov. Žal zaradi izjemno nizke orbite, ki je potrebna za dobre odčitke, GOCE potrebuje kar nekaj energije za premagovanje atmosferskega zaviranja, tako da bo deloval predvidoma le do konca leta 2012.