Nemški varuh zasebnosti zahteva na Facebooku tudi psevdonime

Matej Huš

17. dec 2012 ob 19:05:25

Facebook je med drugim znan po strogem vztrajanju pri uporabi resničnih imen. Njegovi pogoji uporabe zahtevajo, da uporabniki vnesejo svoje pravo ime in eksplicitno prepovedujejo uporabo vzdevkov (če ti niso izpeljani iz osebnih imen, npr. Tine iz Martin), psevdonimov, lažnih imen itn. V Nemčiji to ni v skladu z zakonodajo, ugotavlja njihov informacijski pooblaščenec iz zvezne države Schleswig-Holstein.

Telemediengesetz (TMG, Zakon o telemedijih) namreč v 6. odstavku 13. člena določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Uporabnika mora o tem poučiti. Informacijski pooblaščenec ugotavlja, da sta za delovanje v Evropi odgovorna Facebook in njegova irska podružnica, zato od njiju zahteva omogočitev uporabe psevdonimov. To namreč po mnenju informacijskega pooblaščenca ne povečuje možnosti za zlorabo storitve ali krajo identitete, kar je Facebook navajal kot enega izmed argumentov za vztrajanje pri resničnih imenih.

Facebook seveda trdi, da navedbe ne držijo. Odgovornost ameriškega sedeža zavrača s pojasnilom, da je za Evropo pristojna irska podružnica. Nadalje dodaja, da posluje v skladu z irsko zakonodajo, kar je pregled irskih varuhov zasebnosti že pokazal. Navedene določbe TMG pa naj bi bile v nasprotju z evropsko zakonodajo in naj se ne bi nanašale na Facebook, trdijo.

Informacijski pooblaščenec Thilo Weichert je odvrnil, da je nesprejemljivo, da Facebook krši nemško zakonodajo, če obratuje na nemškem področju z nemškimi državljani. Facebook ima dva tedna časa, da ustreže zahtevam, sicer mu grozi globa v višini 20.000 evrov.