Facebook prevzel Instagram

Matej Huš

10. apr 2012 ob 00:43:08

Facebook je včeraj napovedal, da bodo za milijardo dolarjev kupili Instagram. Za podjetje, ki trži omenjeno storitev, bodo odšteli milijardo dolarjev, kar bo največji prevzem v Facebookovi (kratki) zgodovini. Instagram zagotavlja, da jih Facebook ne bo pogoltnil in degradiral na raven ene izmed Facebookovih storitev, ampak da bo aplikacija ostala samostojna in še vedno podpirala tudi ostala socialna omrežja. Mark Zuckerberg iz Facebooka poudarja, da bo Instagram pomembno dopolnil Facebookove možnosti za deljenje datotek na mobilnih platformah.

Instagram sta leta 2010 začela razvijati Kevin Systrom in Mike Krieger kot aplikacijo za deljenje slik, ki je bila sprva na voljo le na Applovem App Storu, šele v začetku tega meseca pa so podprli tudi Android. Uporabnikom omogoča, da posnamejo sliko, na njej uporabijo želene filtre (največkrat uporabljena obdelava je fotografiji dala pridih polaroidne kamere) in jo delijo na socialnem omrežju, ki omogoča povezavo tudi s Facebookom, Twitterjem, Googlom+ itd. Do danes je Instagram nekoliko zrasel, saj zaposluje 10 ljudi, a se je po drugi strani izjemno prikupil uporabnikom in doživel pravi razcvet.

Nad novico o prodaji Facebooku so ti manj navdušeni, saj so se le nekaj minuti po njeni objavi na spletu že znašla navodila, kako slike iz Instagrama izvoziti in zapreti račun. Pojavlja se namreč bojazen, da bo Facebook Instagram degradiral v svojo storitev in onemogočil souporabo ostalih socialnih omrežij, čeprav za zdaj obe strani to še zanikata.

Milijardo dolarjev bo Facebook deloma poravnal z gotovino, deloma pa z lastnimi delnicami. Glede na njihovo napihnjeno vrednost, saj se podjetje na sivem trgu vrednosti na 100 milijard dolarjev, to ne bo težko. Kljub temu Zuckerberg trdi, da v bližnji prihodnosti tako velikih prevzemov ne načrtujejo več. Medtem se Facebook pripravlja na javno ponudbo delnic, za katero so že oddali vso dokumentacijo SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev), v kateri nameravajo zbrati pet milijard dolarjev svežega kapitala.