SSD-ji krepko pod mejo dolar/GB

Matej Huš

6. okt 2012 ob 11:57:33

Pogost očitek SSD-jem je poleg omejenega števila prepisa podatkov v posamezni celici (ki resda v današnjih pogonih ni več praktični problem) visoka cena. Za masovna skladišča podatkov so polprevodniški pogoni še vedno predragi, medtem ko bi bili morali svoje mesto kot centralni disk v namiznih in prenosnih računalniki že zdavnaj najti. Pregled cen na začetku zadnjega četrtletja kaže, da so se spustile že krepko pod psihološko mejo dolar (ali pri nas evro) za gigabajt.

Na TechReportu so obdelali podatke, ki so jim jih posredovali iz Camelegga, ki spremlja Newegg. V primerjavi s stanjem pred tremi meseci so se prav vsi modeli SSD-jev razen enega pocenili. Najbolj uporabljeni modeli srednjih kapacitet (100-200 GB) so se pocenili najbolj, in sicer za okoli 20-30 odstotkov. Najbolj sta bila agresivna OCZ in Intel, do manjše mere tudi Samsung, medtem ko je cene najmanj spustil Corsair.

Cene v povprečju tako znašajo okoli 0,7-0,8 dolarja za gigabajt za OCZ-jeve modele srednjih kapacitet, in 0,9-1,0 dolarja za gigabajt za konkurenco. Občutno dražji so le najmanjši modeli (40 in 60 GB), na dnu lestvice najcenejših pa najdemo Intelovo serijo 320.

Cene SSD-jev s stalno hitrostjo padajo že dlje časa. Od lanskega junija do letošnjega junija so padle za skoraj polovico, v tretjem kvartalu pa se je trend nadaljeval. Če upoštevamo še, da so klasični trdi diski še vedno nekoliko dražji, kot so bili lani, je za SSD-je čas že zdavnaj napočil. Tudi pri nas so namreč že padli pod mejo evro za gigabajt.