Velika Britanija preiskuje Facebook zaradi eksperimenta na uporabnikih

Matej Huš

2. jul 2014 ob 21:00:42

Facebooku se utegne zgoditi, da se bo znašel v težavah zaradi razkritja, da so na uporabnikih izvajali test, ne da bi bili ti o tem obveščeni. Spomnimo, da so en teden v letu 2012 manipulirali s tokom novic (news feed), ki jih je 700.000 uporabnikov videlo. V raziskavi so dognali, da prikazovanje pozitivnih novic povzroči, da se ljudje počutijo bolje in tvorijo več pozitivnih objav, ter ravno obratno za negativne objave. Prav tako so pokazali, da prikazovanje več osebnih objav povzroči, da ljudje na sploh tudi sami producirajo več.

Vse lepo in prav, a uporabniki niso bili o tem obveščeni. Za raziskavo smo izvedeli le zato, ker so v njej sodelovali tudi akademiki, ki si seveda prizadevajo za objave, zato je šla raziskava v znanstveni članek.

Britanski informacijski pooblaščenec je sporočil, da začenja preiskavo Facebooka zaradi te raziskave. Sporočili so, da bodo temeljito preverili, ali je Facebook s tem početjem kršil britansko zakonodajo in ustrezno ukrepali. Sodelovali bodo tudi z irskim informacijskim pooblaščencem, ker ima Facebook za Evropo svoj sedež v Dublinu. Zlasti pomembno bo vprašanje, ali so uporabniki podali informirano soglasje k takšni rabi njihovih podatkov. Če bodo potrdili kršitve zakonodaje, lahko izrečejo do 500.000 funtov kazni.

Facebook se je že opravičil za nevšečnosti, ki so jih morda povzročili s to raziskavo. Dodali so, da so prepričani, da je raziskava potekala v skladu z zakonodajo in da so spoštovali vse potrebne protokole za zaščito, kar bodo z veseljem pojasnili v preiskavi.