V EU se obeta pocenitev e-knjig

Matej Huš

14. dec 2012 ob 21:33:07

Evropska komisija je danes sporočila, da so se pogodili z Applom ter štirimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ki so jih sumili usklajenega in koordiniranega nastopa na trgu pri prodaji e-knjig, kar predstavlja kršitve protimonopolne zakonodaje.

Spomnimo, da ima spor svoje zametke v letu 2010, ko se je začela e-črkarska pravda med Amazonom in Applom. Amazon je tedaj sam določal, po koliko bo prodajal knjige, kar je s pridom izkoristil Apple in vsilil agencijski model. Po tem modelu namreč ceno e-knjig določajo založniki, Apple pa zgolj pobere 30 odstotkov cene. Amazon je popustil, kar je bila velika zmaga za Apple. In ta je začel svojo moč izkoriščati, saj sta ga tako EU kakor ZDA sumila nezakonitega dogovarjanja z založniki o cenah e-knjig. EU ga je preiskovala od lanskega decembra.

V Evropi bo sedaj tega konec, so se zavezali Apple in največji založniki. Joaquin Almunia, podpredsednik Evropske komisije, je povedal, da obstojijo sumi, da gre za dogovarjanje na svetovnem nivoju. V EU bo poslej drugače, saj bo Apple za dve leti umaknil agencijski model. To pomeni, da bodo lahko cene postavljali prodajalci sami. Almunia poudarja, da nikogar ne silijo h kakršnemkoli poslovnem modelu, saj lahko izbirajo prosto, ne tolerirajo pa dogovarjanja in skupnega nastopanja, kot so počeli Apple in pajdaši. Poravnava je cenejša in hitrejša od sodnega postopka, ki bi se vlekel dolgo časa in bržkone končal z visoko globo. Apple in založniki jo bodo to pot odnesli brez kazni, če bodo seveda zaveze spoštovali.