Intel izdal nove Atome za strežnike

Matej Huš

14. dec 2012 ob 00:31:00

Intel zadnje čase trg obstreljuje z vsemi topovi. Včeraj so jim ušli podatki o prihajajočih procesorjih Haswell, hkrati pa so predstavili tudi nove izredno varčne procesorje za strežnike in podatkovne centre. Nekdaj neosvojljivo trdnjavo namreč arhitektura ARM vedno bolj ogroža, zato je moral Intel najti odgovor. In to so procesorji Atom z deklarirano porabo 6 W, ki so sedaj namenjeni tudi strežnikom.

Družina Atom S1200 je tako imenovana ultra-varčna serija, ki seveda ni namenjena ogromnim farmam računalnikov, ampak nišnim področjem, kot so mikrostrežniki, komunikacijska oprema, podatkovne zbirke itn. Za zahtevnejša okolja še vedno ostajajo Xeoni, a povsod surova moč ni najpomembnejša, ampak želimo raje več jeder. Tam iščejo svojo priložnost Atomi. Intel pravi, da imajo naročila že iz več kot 20 različnih okolij.

Najvarčnejši je S1240 (1,6 GHz), ki resnično porabi le 6,1 W, medtem ko sta Atom S1260 (2,0 GHz, 1 MB predpomnilnika) in Atom S1220 (1,6 GHz, 1 MB predpomnilnika) za odtenek požrešnejša z dobrimi osmimi vati porabe. Kljub temu je to zelo dober dosežek, če upoštevamo, da imajo procesorji popolno podporo za instrukcije x86 in 64-bitne ukaze. Vsak čip ima dve jedri, ki imata podporo za obdelovanje po dveh niti (HyperThreading), vgrajen pomnilniški krmilnik (do 8 GB DDR3), virtualizacijo, ECC in osem logičnih vodil za PCI Express 2.0. Vsi čipi so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji. Vse skupaj se mogoče ne sliši impresivno, a nizka poraba pomeni, da lahko v en strežniški predal stlačimo več kot sto čipov. To pa je že precej drugače. Cene za čip se začnejo pri 54 dolarjih (veleprodajna cena za več kot 1000 naročenih primerkov).

Odzval se je tudi že AMD. Žal se ni odzval s konkurenčnim proizvodom, ampak zgolj z besedami. Trdijo, da Intelove rešitve za mikrostrežnike niso primerne, zato priporočajo uporabo ARM-arhitekture. Opozarjajo tudi na Intelov odnos, saj so strežniki SeaMicro SM10000 dve leti uporabljali Intelove Atome, a ga Intel sploh ni promoviral (SeaMicro je od letos AMD-jeva podružnica, če niste uganili). AMD seveda sploh nima odgovora na Atome, saj so tudi njihove najvarčnejši Opteroni še vedno precej bolj potratni.