Facebook spremenil politiko zasebnosti

Matej Huš

14. dec 2012 ob 00:44:13

Facebook je novembra najavil predlagano spremembo svoje politike glede varovanja zasebnosti uporabnikov, ki bi kar precej spremenila odločanje tudi v prihodnosti. Doslej je namreč veljalo, da uporabniki o politiki zasebnosti odločajo kolektivno. Facebook je vsako nameravano spremembo objavil na straneh in če je prejela več kot 7000 komentarjev, je razpisal referendumsko glasovanje. Če se ga je udeležilo vsaj 30 odstotkov uporabnikov, je bila njihova volja za Facebook obvezujoča. Facebook je novembra povedal, da so tovrstni model že prerasli, zato so ga želeli spremeniti.

Sprememba je šla na glasovanje in izkazalo se je, da je bilo to zadnje glasovanje. Udeležilo se ga je le 660.000 uporabnikov, kar je precej manj od zahtevanih 300 milijonov, če naj bi bila njihova volja obvezujoča. Čeprav je več kot 88 odstotkov uporabnikov glasovalo proti spremembi, se je Facebook odločil drugače. Facebook je povedal, da je prav rezultat razkril nesmiselnost trenutne ureditve. Javna razprava je koristna, saj jo je Facebook v nekaterih točkah celo upošteval, glasovanje pa niti ne, saj se ga je udeležilo manj kot odstotek registriranih uporabnikov.

Sedaj se obeta nekaj sprememb. Uporabniki bodo lahko svoje pripombe, mnenja in vprašanja posredovali prek posebne strani, nanje pa bodo dobili odziv iz Facebookove službe za zasebnost, ki jo vodi Erin Egan. Poenostavili in napravili bolj pregledno bodo tudi določanje, kaj na Facebooku je vidno komu. Primer so opomniki pri urejanju zidu (oziroma Timelina), ki nas opozorijo, da je kljub izbrisu posamezen vnos še vedno viden drugod in kje to je.

Pomudimo se še malo pri številki 30 odstotkov, za katero Facebook ni nikoli podal nobene utemeljitve. Analiza registriranih uporabnikov pokaže, da bi težko kdaj koli sploh dosegli toliko glasov. Registriranih profilov je resda milijarda, a veliko je podvojenih, lažnih, anonimnih in na druge načine neaktivnih ali neuporabnih. Facebook trdi, da naj bi bilo teh profilov le okoli šest odstotkov (pred IPO-jem) oziroma manj kot devet odstotkov v zadnjem kvartalu. Natančnih številk ni, a milijarde ljudi na Facebooku gotovo ni. Vprašanje, če jih je sploh pol milijarde.