EU z rekordno globo nad kartel proizvajalcev katodnih cevi

Matej Huš

8. dec 2012 ob 15:02:29

Evropska komisija je izrekla največjo globo v zgodovini zaradi kartelnega dogovarjanja o cenah katodnih cevi za televizorje in računalniške monitorje. Kršitve so se dogajale v letih 1996-2006, ko se je šest podjetij dogovarjalo o cenah, si vnaprej razdelilo tržne deleže, namenoma držalo proizvodnjo na nizkih nivojih in si kupce geografsko razdelilo med seboj. Na ta način so storili najhujša kazniva dejanja s področja nezakonitega omejevanja konkurence, zaradi česar jim je Komisija izrekla globe v skupni višini 1,5 milijarde evrov.

Šlo je za dva ločena kartela, in sicer enega s katodnimi cevmi za monitorje in drugega s katodnimi cevmi za televizorje. Zgolj v slednjem so sodelovali Panasonic, Toshiba, MTPD (kasneje ga je Panasonic kupil) in Technicolor (nekdanji Thomson), medtem ko so Chunghwa, LG, Philips in Samsung sodelovali v obeh kartelih. Visoko globo so si prislužili predvsem zato, ker so kršili praktično vsa mogoča pravila konkurence in ker so s svojim ravnanjem neposredno vplivali na previsoko ceno naprav - cena katodne cevi predstavlja 50-70 odstotkov celotne cene aparata.

Chunghwa je dobil odpustek, saj je Komisijo prvi opozoril na obstoj kartela. Samsung in Philip sta si prislužila 40- oziroma 30-odstotni popust zaradi sodelovanja s Komisijo, Technicolor 10-odstotnega, ostali pa bodo morali plačati celotne globe. Njena višina je odvisna od obsega kršitev in prometa ter si giblje od osmih milijonov evrov za Panasonic do več kot 400 milijonov za Philips.

To je najvišja globa v zgodovini, če jo seštejemo. Sicer pa najvišja posamična globa ostaja tista iz leta 2009, ko je moral Intel plačati dobro milijardo evrov. Tovrstnih kršitev EU odkrije kar precej. Spomnimo se še ene podobne zgodbe, ko so leta 2010 oglobili kartel proizvajalcev LCD-jev; pa seveda legendarno Microsoftovo pravdanje.