ITU pravkar odobril deep packet inspection

Mandi

5. dec 2012 ob 12:30:58

V ponedeljek se je z uvodnim govorom Dr. Hamadoun I. Touréja, generalnega sekretarja mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) v Dubaju začel dvotedenski svetovni komunikacijski vrh WCIT-12. G. Touré je pred zbrano množico več kot 1000 vladnih predstavnikov iz 130 različnih držav ponovno pojasnil, da "na konferenci ne bo govora o ITU-jevem prevzemu nadzora nad internetom, ampak zgolj o krepitvi sodelovanja med vladami in internetno skupnostjo, temeljujoči na skupnem konsenzu in upoštevaje tudi želje držav v razvoju". Podobne besede smo minuli teden slišali tudi iz ust našega ministra Turka (da ni pametno popravljati nečesa, kar deluje).

Zato je toliko bolj presenetljivo, no, zaskrbljujoče, da je ITU že dan potem, seveda za zaprtimi vrati in potihoma, odobril mednarodni standard za deep packet inspection (DPI). Na njegovi podlagi bo vsa bodoča telekomunikacijska oprema, če že ne, podpirala filtriranje prometa na podlagi vsebine, zlasti pa tipa prometa (kot je določeno v zaglavju). Na ta način bo mogoče odbrati spletno pošto, skype telefonske pogovora ali igranje pokra, ter jih posneti, blokirati oz. z njimi storiti kaj drugače uporabnega. Še več, standard omenja celo možnosti za preboj enkripcije (https, ssl, imaps, idr.) v primerih, ko bi telekomunikacijski operater "posedoval ključe". Kako točno bo to izgledalo (Mandatory key escrow? SSL MITM proxyji?) še ni povsem jasno, je pa jasno, da ne ITU ne njihova starševska organizacija OZN kljub drugačnim izjavam za javnost nimata kaj veliko spoštovanja za telekomunikacijsko zasebnost. DPI brez vprašanja pogleda v vsebino pogovora, ne samo "na nek način manj pomembne" okoliščine tipa kdo komunicira, s kom, ter kdaj (prometne podatke).

Procedura je standardna: vsebina standarda Y.2770 ostaja zaprta za člane ITU, delovne različice (drafti) niso na voljo. Dobi se tri leta staro začetno poročilo ITU-jeve študijske skupine št. 13 za prihodnost internetnih omrežij, sicer avtorice standarda, ko je ta ravno začenjala svoje delo in ko se je standard imenoval še Y.dpireq (DPI requirements). Iz nje so tudi priložene slike, ki opisujejo funkcionalno specifikacijo za omrežne naprave. Vse skupaj se torej čudovito sklada z demokratičnim deficitom, ki je letos julija dokončno pokopal ACTO, s tem, da so deležniki tokrat skriti na toplem v Dubaju, daleč od dosega večjega števila protestnikov. In za nadzor interneta jih vsekakor skrbi, glede na njegovo primernost za organizacijo takšnih ali drugačnih nemirov.