Se splača kupovati na črni petek?

Matej Huš

25. nov 2018 ob 09:27:15

Preživeli smo še en črni petek, ki je ponovno postregel z rekordno prodajo prek spleta. V primerjavi z lanskim letom so samo v ZDA letos prodali za 23 odstotkov več, in sicer so spletni trgovci zbrali 6,2 milijarde dolarjev. Tretjino tega zneska so ljudje zapravili z nakupi s pametnih mobilnih naprav (torej telefonov). Pričakujejo, da bo jutri izplen še večji, saj so prodajalci za črnim petkom izumili še kiberponedeljek. Ocenjujejo, da bo prodaja dosegla osem milijard dolarjev.

Kupci verjamejo, da so na črni petek deležni visokih popustov, zaradi česar naj bi bili njihovi nakupi racionalnejši. V Adobe Analytics ugotavljajo, da so bile letos na črni petek cene v povprečju enake kakor dan pred tem. Nemci so naredili izčrpnejšo analizo, ki res kaže, da črni petek v večini primerov ni najugodnejši trenutek za nakupovanje. Nekateri izdelki so tedaj res zelo poceni: telefoni, konzole, avtomobilska oprema, izdelki za gospodinjstvo in osebno nego ter športni rekviziti, drugi pa ne. Strojna oprema in fotoaparati niso nič cenejši.

Primerjali so podatke iz let 2016 in 2017. Na Preisvergleich so primerjali cene različne izdelkov v Nemčiji, Avstriji, na Poljskem in v Veliki Britaniji. Obakrat so preiskovali drugo polovico leta. Njihove ugotovitve so takšne. Računalniška oprema se ceni že pred črnim petkom in je najugodnejša oktobra, potem pa se draži do novega leta. Televizorji, fotoaparati in videooprema so ugodni tik pred črnim petkom ali na ta dan, cene pa tudi v nadaljevanju leta ostanejo nizke. Telefone se splača kupiti na črni petek. Avtomobilska oprema je na črni petek ugodna, potem pa malo manj.

Opozoriti je treba, da so primerjali le dogajanje v drugi polovici let 2016 in 2017 ter dosedanje letošnje razmere. Izdelkov je sicer veliko, zato so povprečja verodostojna, treba pa je upoštevati, da lahko dogodki v posameznem letu pošteno zanihajo rezultate. Spomnimo, da so na primer lani cene grafičnih kartic podivjale zaradi kriptovalut, letos pa so SSD-ji neverjetno poceni. A splošna ugotovitev velja - ni samoumevno, da so stvari najcenejše na črni petek. Minimumi so razmazani na več dni, včasih tudi premaknjeni.