Konec neke dobe: Windows Live (MSN) Messenger odhaja

Matej Huš

7. nov 2012 ob 08:02:34

Microsoftov MSN Messenger je luč sveta ugledal leta 1999, ko je Microsoft prekinil razvoj velike polomije pod imenom Chat. Z njo so od leta 1996 poizkušali pogovorom prek omrežja IRC dodati več slikovitosti in življenjskosti, a nihče se ni želel pogovarjati v obliki stripov. Tri leta pozneje je bil Chat ukinjen, na velika vrata pa je prispel MSN Messenger. Odjemalec za omrežje Microsoft Messenger se je odlično prijel in postal izjemno priljubljen med uporabniki. Leta 2005 je doživel preimenovanje v Windows Live Messenger, a se je še vedno znašel v prav vsaki verziji Windows. Na vrhuncu je imel 300 milijonov uporabnikov, kar je približno tretjina toliko, kot jih je na Facebooku danes. Pot si je utrl tudi v Windows 8.

Messenger pa je svojo dobo uporabnosti preživel in nas sedaj zapušča. Microsoft je namreč neuradno povedal, da bo zelo kmalu ukinil Messenger. Odločitev ni presenetljiva, saj so v Redmondu lani prevzeli Skype. Ta takisto ponuja hipno sporočanje, čeprav to ni njegovo glavno poslanstvo - Skype je še vedno namenjen telefonskim pogovorom in video pomenkom, a je lepo imeti vse pod eno streho. Skype bo odslej tako integriran ne le v Windows, ampak tudi v microsoftovske telefone z Windows Phone 8, zato je potrebo po Windows Live Messengerju odpadla.

V drobovju se je sprememba pripravljala že prej. Skype namreč že zmore uporabljati protokol za omrežje Microsoft Messenger in v resnici je že 80 odstotkov hipnih sporočil v Skypu poslanih prek tega protokola. Microsoft želi konsolidirati svoje storitve v enoten Microsoft ID, tako da bodo vse dostopne z enotnim uporabniškim imenom in geslom. Zune in Hotmail sta že izgubila neodvisnost zaradi Xboxa in Outlooka, sedaj pa bo Skype pogoltnil še odjemalca Windows Live Messenger. Konsolidacija namesto ukinitve tudi pomeni, da ne boste izgubili ničesar (razen odjemalca). Vsi stiki iz Messengerja bodo ostali v Skypu.