Po Megauploadu Me.ga

Matej Huš

2. nov 2012 ob 23:05:48

Kim Dotcom se kljub aretaciji in grozeči izročitvi v ZDA, o kateri bo novozelandsko sodišče odločalo marca, loteva novih projektov. Prek Twitterja je tako napovedal, da bo januarja zagnal novo spletno stran Me.ga, ki bo nekakšen Megaupload na steroidih.

Stran bo zagnal na simboličen datum 20. januarja 2013, ko bo minilo ravno leto dni od njegove aretacije. Novo skladišče podatkov za uporabnike bo v celoti šifrirano, ključ za svojo vsebino pa bo imel izključno uporabnik. Na ta način se želi Dotcom izogniti zapletom s pravosodjem, saj niti upravljavec strani niti organi pregona ne bodo mogli pogledati, kaj uporabniki hranijo na njej, saj ne bodo imeli šifrirnih ključev. Hkrati bo stran uporabnikom prijazna, saj bo šifriranje izvedeno kar v brskalniku (on-the-fly), tako da ne bodo potrebovali nobenih posebnih odjemalcev ali nastavitev.

Strežnike in kolokacijo Dotcom še išče, a jasno je, da zagotovo ne bodo v ZDA. Postavljena bosta vsaj dva kompleta strežnikov v dveh različnih država, da bo zagotovljena redundanca za primer okvar ali - precej verjetneje - preiskav in zaplemb organov pregona. Sčasoma želi Dotcom število strežnikov še bistveno povečati, mogoče celo na nekaj tisoč.

Za začetek Dotcom potrebuje 60 strežnikov, ki imajo vsak po 20 TB prostora, kakovosten RAID, vsaj 4 GB pomnilnika in vsaj 1 Gbps povezavo v svet. Dotcom trdi, da ima dovolj denarja za postavitev, a vseeno išče soinvestitorje, da bi lahko storitev čim dlje ponujal brezplačno (osnovno verzijo, hitrejše prenose in večjo kapaciteto bo jasno treba doplačati).

V ZDA že dvigajo obrvi, saj je Dotcom na sodišču na Novi Zelandiji prisegel, da Megauploada ne bo oživel. Dejal je, da nima nobenega namena ponovne aktivacije Megauploada ali postavitve podobne strani, dokler primer ne bo razrešen. A Me.ga bo napisan na novo, hkrati pa bo dovolj različen, da ga ne bo mogoče stlačiti v kategorijo "podoben Megauploadu". Še več, Me.ga se bo namenoma izognil vsakršni povezavi z ZDA.

Me.ga pa ni edina stran, ki jo Dotcom pripravlja. Že junija je omenil MegaBox, kjer bo omogočal oblačno deljenje glasbe (posnetek na YouTubu). Gre neposredni napad na založnike, saj želi avtorjem ponuditi način, kako doseči poslušalce neposredno. Spomnimo, da so bile ob aretaciji precej glasne govorice, da jo je Nova Zelandija izvedla kot uslugo ameriškemu založniškemu lobiju, ki se je ustrašil prihajajoče nove storitve.