V Rusiji začel veljati zakon o cenzuri interneta

Matej Huš

1. nov 2012 ob 22:50:15

V Rusiji je danes začel veljati kontroverzni zakon o cenzuri interneta (strojni prevod članka na Wikipediji), ki je po besedah oblasti namenjen zaščiti otrok pred škodljivimi vsebinami, nevladne organizacije in neodvisni mediji pa se bojijo, da bo vladi omogočil samovoljno cenzuriranje politično nezaželenih strani.

Ruska duma je zakon sprejela 11. julija letos, zgornji dom ruskega parlamenta (svet federacije) pa ga je potrdil teden dni pozneje. Še deset dni pozneje, torej 28. julija, ga je podpisal tudi ruski predsednik Putin, in zakon je danes začel veljati.

V njem je predvidena vzpostavitev črnega seznama strani in domen, ki posredujejo otrokom škodljive vsebine, zato jih bodo morali ponudniki dostopa do interneta na zahtevo oblasti odstraniti ali blokirati. Gre za strani, ki prikazujejo zlorabo otrok, vsebujejo informacije o izvedbi samomora, promovirajo izdelavo ali uživanje nedovoljenih substanc, prikazujejo informacije o nakupu, pridobitvi ali proizvodnji prekurzorjev za izdelavo prepovedanih substanc (prekurzorji so tudi tako običajne snovi, kot so acetone, kalijev permanganat, žveplena kislina, ocetna kislina), novačijo k otroški pornografiji ali vsebujejo katerekoli druge vsebine, ki so po mnenju oblasti škodljivi.

Nestrinjanje z zakonom so že izrazile številne organizacije in spletne strani, saj po njihovem mnenju uzakonja cenzuro interneta in pomeni smrt njegove svobode. Bojijo se, da bo Rusija zakon zlorabljala za obračunavanje s stranmi, ki so vladajoči garnituri nenaklonjene. Ruska inačica Wikipedija je že julija protestirala tako, da je za en dan zatemnila svoje strani in prikazala, kako je videti internet brez prostega pretoka informacij. Oglasili so se tudi, med njimi spletni iskalnik Yandex, ruski družabni portal Mail.ru, socialno omrežje Vkontakte itd.