Precenjeni Amazon posloval z izgubo

Matej Huš

1. nov 2012 ob 11:43:49

Amazon je največji spletni trgovec, ki je resda začel kot internetna knjigarna, danes pa prodaja vse od knjig do elektronike in pohištva. Promet povečujejo iz leta v leto in temu ustrezno raste tudi tečaj njihove delnice. A podroben pogled razkriva, da je po nekaterih kazalnikih njegova borzna vrednost napihnjena kot že dolgo noben balon.

Tovrstne razmisleke je vzpodbudila objava poslovnih rezultatov za letošnje tretje četrtletje, v katerem je Amazon zašel v rdeče številke. Prihodki od prodaje so se (v primerjavi z lanskim tretjim kvartalom) zvišali za 27 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev. Če odštejemo negativni vpliv tečajnih razlik, je zvišanje celo 30-odstotno. A Amazon je pridelal izgubo. Ta je v zadnjih treh mesecih znašala 274 milijonov dolarjev. Levji delež sicer odpade na slabitve vrednosti naložbe v LivingSocial, a tudi iz poslovanja je imel Amazon 28 milijonov dolarjev izgube. Lani so tačas pridelali 79 milijonov dolarjev dobička.

Te številke pa so zaskrbljujoče. Amazonu namreč promet lepo raste, a redno prideluje zelo skromne dobičke. Nekaj deset milijonov dolarjev dobička je ob večmilijardnem prometu bolj zaokrožitvena napaka kot dobičkonosno poslovanje, zato ga vsak nenačrtovan strošek pahne v izgubo, kot se je to zgodilo letos.

Investitorji imajo v Amazon neomajno vero, saj se delnici medlo poslovanje ne pozna. Kazalnik P/E, ki izraža razmerje med ceno delnice in pričakovanimi letnimi dobički, se trenutno giblje okoli vrednosti 200. Kako nerazumno visoka je ta vrednost, pokaže primerjava z ostalimi IT-velikani: Ebay ima P/E okoli 17, Apple okoli 14, Microsoft okoli 15 itn. Ekonomska teorija uči, da je sprejemljiv in vzdržen P/E med 10 in 20 (slovenske delnice so imele pred sesutjem trga leta 2007 P/E okoli 40-50). Višje vrednosti so lahko upravičene, če je imelo podjetje v zadnjem letu enkraten izredni strošek, ki je izrazito načel dobiček, ali če se pričakuje visoka rast prometa in dobička v prihodnosti. Pri Amazonu ne drži nič od tega, saj so dobički vsako leto piškavi, cena delnice pa od začetka tisočletja z občasnimi korekcijami vztrajno raste.

Amazon seveda računa na dobro prodajo novega Kindla, ki se začne v tem četrtletju. Če bo ta šel za med, utegne biti to tista rešilna bilka, ki bo podjetju prinesla večje dobičke. Druga pomembna smer, v katero plove Amazon, pa je konkurenca klasičnih fizičnim trgovinam. V ZDA blizu velikih mest že gradijo več distribucijskih centrov, ki bodo omogočali dostavo ali prevzem naročenega blaga še isti dan ali naslednji dan (same day shippping). To je sedaj še ena večjih prednosti klasičnih trgovin, a očitno ne za dolgo. Če Amazonu uspe ljudi prepričati v uporabo njihovih trgovin tudi v ta namen, se bosta njihov promet in dobiček krepko povečala. V nasprotnem primeru pa se utegne na borzi zgoditi eno večjih razočaranj.