Ameriško nadzvočno letalo strmoglavilo na preizkusnem letu

Matej Huš

16. avg 2012 ob 10:46:16

V torek je na svojem tretjem poskusnem letu strmoglavilo ameriško brezpilotno nadzvočno letalo Boeing X-51 Waverider, ki bi moralo leteti s hitrostmi blizu šestih machov. Ko je bombnik B-52, ki je letalo spravil v zrak, nad kalifornijsko obalo odvrgel X-51, je ta letel 16 sekund brez težav. Kmalu zatem bi se bili moral zagnati potisni motor, a se to ni zgodilo. Kontrola leta je izgubila nadzor na letalom, ki je kmalu treščilo v Tihi ocean.

Razvoj programa HyTECH za nadzvočni pogon se je začel v 90. letih in rezultat je bil motor SJX61. Sprva je bil ta namenjen za X-43, a so njegov razvoj preklicali. SJX61 je svoje mesto našel v X-51, kakor se imenuje testno letalo oziroma plovilo za ta motor. V zrak ga ponese bombnik B-52, nato ga odvrže, da ga lahko raketa MGM-140 ATACS pospeši do štirih machov. Šele nato se zažene motor SJX61 (scramjet), da letalo doseže končno hitrost blizu šestih machov.

Prvi poizkusni polet je uspel maja 2010, ko je X-51 več kot tri minute letel s hitrostjo pet machov na višini 21.000 m. Ciljali so sicer na petminutni let, a jim to ni uspelo. Drugi testni let so izvedli junija lani, a ga zaradi težav s tokom zraka v nadzvočnem letu niso dokončali. V zadnjem testu bi bil moral X-51 pet minut leteti s hitrostjo nad pet machov, a je letalo strmoglavilo.

Natančen razlog za neuspeh še ni znan. Zaradi izgube nadzora nad letalom se SJX61 ni vključil, razlog pa naj bi bila defektna krmilna plavut. To je že drugi zaporedni neuspeh pri testiranju te vrste letal. Sedaj ostaja le en delujoč primerek X-51, zato še ni jasno, kdaj če sploh bo Pentagon organiziral prihodnji preizkus.