AMD predstavil svoji prvi strežniški procesor na ARM

Matej Huš

12. avg 2014 ob 09:47:05

AMD je predstavil Opteron A1100, ki so ga bežno razkrili v začetku leta. Posebne pozornosti je vreden zato, ker gre za prvi strežniški procesor, ki ga je AMD izdelal na arhitekturi ARM.

Opteron A1100 Seattle ima osem 64-bitnih jeder ARM Cortex A57, ki so izdelani v 28 nm-tehnologiji. Paroma si delijo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko je 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. Pomnilniška krmilnika podpirata DDR3 in DDR4 do skupne kapacitete 128 GB. Čip ima osem povezav za PCIe 3.0, osem vodil za SATA 3.0, dvakrat 10-gigabiten ethernet, I2C, SPI, UART. V kriptografskem koprocesorju najdemo vrsto namenskih vezij za AES, šifriranje z eliptičnimi krivuljami, RSA, SHA ter zlib.

Hkrati ima čip tudi dodaten procesor Cortex A5, ki opravlja funkcijo SCP (system control processor). To pomeni, da ima ločen RAM, ROM, I/O in komunikacijske kanale ter skrbi za upravljanje z energijo, zagon in drugo upravljanje sistema. Skratka, SCP je majhen SOC (system-on-a-chip) znotraj večjega Seattla. Tehnologija TrustZone skrbi, da so programi, ki tečejo na SCP, popolnoma izolirano od centralnega sistema.