Intel z nekoliko nižjim dobičkom presegel napovedi analitikov in razočaral investitorje

Matej Huš

17. okt 2012 ob 00:32:27

Intel je objavil poslovne rezultate za iztekel tretji kvartal tega leta in se kljub tegobam zaradi zniževanja prodaje odrezal dobro. Dosegel in celo nekoliko presegel je pričakovanja analitikov, čeprav previdno opozarja na morebitni nadaljnji upad povpraševanja v zadnjem letošnjem četrtletju.

Intel je v treh mesecih ob prihodkih v višini 13,5 milijarde dolarjev pridelal 3,0 milijarde dolarjev dobička, kar je 20 odstotkov več od pričakovanj analitikov. To je še vedno manj od 3,5 milijarde dobička ob 14,2 milijarde prihodkov v enakem obdobju lani, kar so investitorji takoj kaznovali. Delnica je takoj po objavi rezultatov izgubila skoraj štiri odstotke vrednosti.

Za sorazmerno slabše rezultate Intel krivi padanje povpraševanja po računalnikih. Ekonomska rast v Aziji se umirja, medtem ko je ZDA z eno nogo v recesiji, Evropa pa je tako ali tako ta hip akutni gospodarski bolnik. Prodaja računalnikov je na globalni ravni v tretjem četrtletju padla za osem odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo tudi letni izplen negativen. To se ni zgodilo že od leta 2001, ko je počil borzni balonček dot-com v ZDA. Intel v zadnjem letošnjem kvartalu načrtuje 13-14 milijard dolarjev prihodkov.