Microsoft potihoma uvaja enake spremembe politike zasebnosti kakor Google

Matej Huš

15. okt 2012 ob 00:47:32

Ko je Google v začetku leta najavil spremembo pogojev uporabe svojih storitev, ki je 1. marca prinesla veliko prenovo politike za upravljanje z osebnimi podatki uporabnikov, je bil odziv silovit. Čeprav si je Google prizadeval, da bi za spremembe izvedeli vsi uporabniki pravočasno in predvsem da bi jih razumeli, je naletel na vsesplošno zgražanje. Hudovale so se organizacije za varstvo podatkov, reagirala je Evropska komisija, Google se je moral zagovarjati v ameriškem Predstavniškem domu in pred Zvezno trgovinsko komisijo, tožbo je (neuspešno) vložil EPIC itd.

Microsoft kani storiti nekaj podobnega, pa ni dvignil prav nič prahu. Predpretekli mesec so napovedali podobno spremembo, a so za razliko od Googla to storili precej bol potiho. Objavili so jo izključno na svojem blogu Volume Licensing, ki ga bere bolj malo ljudi in tako je napoved šla mimo neopažena, čeprav začne veljati 19. oktobra letos (torej v petek). Mediji smo jo pograbili šele konec avgusta oziroma septembra, ko je Microsoft nanjo uporabnike obvestil tudi v elektronskih pismih. Tudi Microsoft si je dovolil deljenje zbranih informacij med različnimi storitvami, npr. Bingom, Hotmailom, SkyDrivom, MSN-jem, Messengerjem itd. Nekaj izmenjave je Microsoft imel že od prej (med Bingom in oglaševalskim delom), a je bila zapleteno formulirana in zakopana v več različnih aktih.

Zanimivo je določilo, da si Microsoft pridržuje pravico do uporabe, spremembe, adaptacije, hranjenja, reproduciranja, distribucije in prikaza vsebin uporabnikov v obsegu, ki je nujen za zaščito uporabnikov in zagotavljanje, varovanje in izboljševanje Microsoftovih izdelkov in storitev. Formulacija je precej splošna in daje Microsoftu ogromno manevrskega prostora. Microsoft v nadaljevanju kot tipičen primer navaja izolacijo vsebin iz elektronske pošte za avtomatično zaznavanje spama in malwara ter dodatno zagotavlja, da bodo varovali zasebnost in da vsebin ne bodo preprodajali oglaševalcem ali uporabljali za ciljani marketing.

Ironično je, da je Microsoft zaradi istih sprememb napadal Google, potem pa sam storil enako. Tudi vse vladne in nevladne organizacije, ki so se uperile zoper Google, so Microsoftove spremembe spregledale. Lekcija je torej jasna. Google se je potrudil, da so vsi pravočasno izvedeli vse spremembe in mogoče implikacije, pa je to drago plačal. Microsoft jih je izvedel v bolj podmiznem slogu in za nagrado uspel na cilj prileteti pod radarjem. Se torej potuhnjenost izplača? Ali gre morda za to, da Microsoftov doseg na trgu spletnih storitev niti približno ne dosega Googlovega, ter je zato medijem več ali manj vseeno? Celotno dogajanje je analiziral Danny Sullivan.