Google obupal nad malwarom in poiskal zunanjo pomoč

Dare Hriberšek

11. nov 2019 ob 17:32:40

Zlobna koda, ki se skozi množico appov občasno prikrade v Play Store, je že nekajkrat poskrbela za slab PR Googlove tržnice. Junija letos si jo je denimo na svoje naprave preneslo okoli 400 milijonov uporabnikov, kar predstavlja soliden delež, če pomislimo, da je na svetu trenutno kaka poltretja milijarda naprav z Androidom.

Zdaj se je Google obrnil na tri znana varnostna podjetja, Zimperium, Eset in Lookout, ki se bodo združila v App Defense Alliance in poskrbela za varnostne preglede kode pred objavo. Kot so povedali v Mountain Viewu, je število aplikacij preprosto preveliko, da bi jih lahko še naprej zanesljivo pregledovali sami. Da bodo prevetrili svoj sistem evaluacije in izkoreninili zlobne programerje so se pri Googlu sicer zavezali že pred nekaj meseci.

Omenjena podjetja bodo skupaj z Googlom vzpostavila nekakšen kombiniran sistem za skeniranje, v katerega bodo prispevala svoje izkušnje z malwarom, pa seveda tudi svoje ogromne baze primerkov zlobne kode. Vsa tri so se že doslej na veliko ukvarjala z malwarom, prav tako so na tem področju že doslej sodelovala z Googlom.