Portugalska: deljenje datotek za osebno rabo je legalno

Matej Huš

13. okt 2012 ob 10:33:41

Portugalsko državno tožilstvo je odločilo, da ne bo preganjalo približno 2.000 posameznikov, katerih IP-naslove so prejeli od ACAPOR-ja preteklo leto. ACAPOR je portugalska inačica SAZAS, ki pokriva vsa avdiovizualna dela in kulturne stvaritve (Associação do Comércio Audiovisual, Obras Culturais e de Entretenimento de Portugal), in skrbi za zaščito pravic založnikov. Lani so zbrali 2.000 IP-naslovov ljudi, ki so prek P2P-omrežij izmenjevali avtorsko zaščitene vsebine, in jih predali državnemu tožilstvu.

Pričakovali so, da bo to sprožilo postopek, od ponudnikov dostopa do interneta pridobile podatke o imetnikih IP-naslovov ob datumih kršitev ter jih sodno preganjalo. Po letu dni se je zgodilo nasprotno. Tožilstvo je odločilo, da je deljenje datotek za osebno rabo legalno (v skladu s 75. in 81. členom portugalskega zakona o varstvu avtorskih pravic, CDADC (Código de Direitos de Autor e Direitos Conexos)) in od pregona odstopilo. Tožilstvo je zapisalo, "da so ljudje pri uporabi P2P-omrežij hkrati odjemalci in sejalci, zato je po njihovem mnenju početje legalno, četudi sejanje nadaljujejo po končanem odjemanju (prenosu)". Kaznivo bi bilo zgolj, če bi avtor (in ne založnik ali drugi lastnik pravic) izrecno prepovedal reproduciranje svojega dela.

Dodali so, da IP-naslov ni oseba in da ne zadostuje za enolično identifikacijo kršitelja. Obtoževanje zgolj na podlagi IP-naslova bi bilo krivično, zaključujejo.

Odzval se je tudi ACAPOR. Šef Nuno Pereira je dejal, da si je tožilstvo zakon raztolmačilo po svoje - in tožilstvo ne želi preiskovati 2.000 ljudi, zasliševati 2.000 ljudi in pregledovati 2.000 računalnikov. ACAPOR je sicer zelo dejaven v svojem boju zoper piratiziranje, saj mesečno pošljejo 1.000 predlogov sodišču. A kot kaže, se jim to vsaj za zdaj ne bo obrestovalo. ACAPOR je napovedal tožbo zoper Portugalsko državo in pritožbo na Evropsko komisijo, saj meni, da tožilstvo sploh ni preiskalo očitanih kaznivih dejanj, ampak jih je zavrglo, ker ni imelo kapacitet za preiskavo.