Priljubljen vektor za krajo identitete - pametni telefon

Matej Huš

8. okt 2012 ob 09:39:31

Bonitetna hiša Equifax je v zadnjih raziskavi ogroženosti za krajo identitete ugotovila, da so najbolj ogroženi Britanci. Ugotovitve so na Otoku objavili tako, da so sovpadle z začetkom oktobra, ki je v Veliki Britaniji letos posvečen državnemu boju proti kraji identitete. Izsledki so v Veliki Britaniji dvignili veliko prahu, saj so izpostavili pomembno ranljivost, ki se je marsikdo ne zaveda, zato so zanimivi tudi za naše kraje. Največ osebnih informacij namreč nosimo kar s seboj naokoli, a jih večina sploh ne poizkuša zaščititi. Govorimo o pametnih telefonih.

Z njimi se je dandanes mogoče povezati v internet in opravljati vse storitve, ki jih lahko z osebnega računalnika. To obsega brskanje po Facebooku, prijavljanje v e-bančništvo in trgovanje na borzah. Raziskava Equifaxa je ugotovila, da se tretjina Britancev po uporabi teh storitev ne odjavi, ampak le zapre brskalnik. Odveč je dodati, da ne pobrišejo piškotkov ali zgodovine brskanja (takih je 42 odstotkov), tako da je se ponovno prijaviti na iste strani mačji kašelj. Kar četrtina uporabnikov pametnih telefonov prek njih posluje z bankami (e-bančništvo), še bistveno več pa jih uporablja Facebook in elektronsko pošto, s čimer izpostavljajo še svoje osebne podatke.

Zaskrbljujoč je podatek, da kar 45 odstotkov uporabnikov pametnih telefonov le-teh ne zaščiti z geslom, ki predstavlja prvo obrambo, da morebitnim tatovom osebni in bančni podatki ne padejo dobesedno sami v roke. Pravzaprav je ravno nasprotno, saj jih veliko na telefonih hrani še cel kup drugih stvari, kot so PIN-številke bančnih kartic, gesla za računalnike, prijavni podatki za elektronsko pošto itd.

Podatkov za Slovenijo ni, a vseeno si smemo privoščiti trditi, da Slovenci kaj bistveno preudarnejši in pazljivejši niso. Morebiti le v manjši meri uporabljajo elektronsko bančništvo prek mobilnega telefona, ker vse banke tega pač še ne podpirajo, ostale pa tega ne tržijo zelo intenzivno. A vseeno velja, da vas lahko ukraden ali izgubljen nezaščiten telefon, ki je poln podatkov, stane precej več, kot le nov aparat.