HTC je predstavil One X+

Primož Resman

3. okt 2012 ob 05:08:13

Pri HTC-ju so že tako zelo zmogljiv mobilnik One X še nekoliko izboljšali in predstavili model One X+. Že iz imena je razvidno, da so spremembe minimalne, na prvi pogled so pravzaprav na zunaj skorajda nevidne. Razen nove barve (One X je na voljo v beli in sivi barvi, X+ pa v temnejši sivi, vsi trije v mat izvedbi) se je nekoliko spremenil le še logotip beats in osvetlitev gumbov pod zaslonom (rdeča namesto bele), kar je več ali manj vse. Večje spremembe so pri HTC-ju prihranili za notranjost. Nekoliko zmogljivejši je procesor, ki se sklada z novo oznako mobilnika - namesto Tegre 3 (AP33) je uporabljena rahlo spremenjena različica 3+ (AP37). Ta prinaša nekoliko višjo frekvenco delovanja (do 1,7 namesto do 1,5 GHz), pomembneje za nekatere trge pa je, da s seboj prinese tudi možnost delovanja z LTE modemi.

One X v različici za ameriški AT&T namreč uporablja Qualcommov dvojedrni Krait namesto Tegre, to pa pri One X+ ne bo potrebno. Hitrejši procesor s seboj običajno prinese še nekoliko višjo porabo, a avtonomija One X+ v primerjavi s predhodnikom nedvomno ne bo slabša, saj je v One X+ kapaciteta baterije višja. To pot znaša 2100 mAh, kar je znatno povišanje v primerjavi s 1800 mAh iz One X ter obenem One X+ na področju kapacitete baterije izenači z glavnim neposrednim tekmecem, Galaxy S III. Povečan je še interni pomnilnik za hrambo datotek, ki bo na voljo v kapaciteti 64 GB, poleg 32 GB različice.

Celotna serija One je bila z One X na čelu prelomnega pomena za HTC, saj so bili ti mobilniki prvi, na katerih je znotraj podjetja tekel Android 4.0 (po uradni poti seveda). One X+ ima podobno vlogo, saj je prvi z Androidom 4.1 (potrjuje se rek, da je v primeru Androida lažje narediti nov aparat z novo različico sistema, kot nadgraditi starega), istočasno z osvežitvijo operacijskega sistema pa se je nekoliko razvil še grafični vmesnik. Ker je pri One X+ očitno vse povezano s plusi, si svojega očitno zasluži tudi vmesnik, ki je po novem znan kot Sense 4+.

Istočasno velja omeniti še, da bodo nadgradnje na Android 4.1 deležni še trije starejši mobilniki iz serije One - One S, X in XL. One V ni omenjen, enako velja za še starejše modele, a to nadgradnje ne izključuje popolnoma.