Apple dokončno ugasnil svoje socialno omrežje Ping

Mandi

2. okt 2012 ob 15:09:06

Kot smo že pisali letos poleti, je Apple s prehodom v oktober dokončno ugasnil svoje neuspelo glasbeno socialno omrežje Ping, ki so ga predstavili na svoji jesenski konferenci l. 2010. Namenjeno je bilo hipnemu deljenju trenutno poslušane glasbe s prijatelji, po zgledu last.fm-ovega scrobblanja, iskanju podobne in nove glasbe zase, ter seveda pospeševanju prodaje skozi spletno trgovino iTunes. Uporabniški vmesnik za pinganje so vgradili prav tja, a kljub velikemu začetnemu zanimanju z več kot milijonom prijav v 24 urah se servis nikoli ni zares prijel.

Komentatorji pravijo, da je pri tem veliko vlogo odigrala odsotnost integracije s Facebookom, ki naj bi padla v vodo ravno na zadnji trenutek, ko je Apple že potrdil predstavitev omrežja. Facebook naj bi določil prestroge pogoje (nekako v stilu Googlovih želj z zemljevidi), zato naj bi se Jabolčni v sili odločili iti na svoje. Ni šlo, in tako se storitev pridružuje nesrečnemu Mobile.Me na smetišču zgodovine.

Je pa res, da ima Apple zadnje čase precej več uspeha s svojimi spletnimi podjemi. Spletna trgovina iTunes je že nekaj časa izjemno uspešna, da ne rečemo nov industrijski standard, kar se je v četrto (iTools -> .mac -> mobile me) izdatno prelilo tudi v naročnine na iCloud, oziroma njegovo dodatno storitev music match. Kar pa se tiče socialnih omrežij, so zgleda stavili na navezo s twitterjem, pri čemer jim tudi ne gre slabo. Zdaj morajo samo še zemljevide poštimati.