Apple razmišlja o Twitterju

Matej Huš

28. jul 2012 ob 23:15:08

Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York Times, ki se sklicuje na vire blizu podjetij. Apple naj bi se dogovarjal s Twitterjem o naložbi več sto milijonov dolarjev v podjetje po valutaciji 10 milijard dolarjev. Pri zadnjem krogu vlaganj so Twitter ocenili na 8,4 milijarde dolarjev. Podjetji že sodelujeta, saj je Apple v svoje izdelke vgradil dobro integracijo za Twitter, a si želijo še korak dlje. Twitter je namreč nabral že več kot 140 milijonov uporabnikov in če bi ga Apple uspel spraviti pod svoje okrilje, bi lahko začel mešati štrene Googlu in Facebooku.

Denar ni problem. Apple ima skoraj 120 milijard dolarjev denarnih sredstev, zato mu nekaj sto milijonov dolarjev ne predstavlja pomembnejšega deleža. Včeraj so za 365 milijonov dolarjev kupili AuthenTec, pa nihče ni niti trenil. Težava je, da tudi Twitter nima finančnih težav. Trenutno ima 600 milijonov dolarjev denarnih sredstev, v zadnjih letih so dobili več kot milijard dolarjev vložkov, hkrati pa izkazujejo pozitiven stabilen finančni tok, zato bo moral Apple pokazati nekaj več dolarjev, da se bo vodstvo odločilo za sprejetje investicije.

Apple se je k Twitterju začel obračati po letu 2010, ko so se opekli s Facebookom. Spomnimo, da so tedaj želeli integrirati svoj Ping s Facebookom, a je bil Facebook proti. Pravzaprav so postavili tako nesprejemljive pogoje, da jih Apple ni mogel sprejeti. Ping je bolj ali manj životaril in ga bodo letos jeseni odstranili iz iTunesa. Medtem je Apple sodeloval s Twitterjem in vedno bolj integriral njihovo platformo v svoje izdelke. Podjetji govoric nista komentirali.