Apple izgublja tržni delež, Lumia se prodaja odlično

darkolord

1. dec 2012 ob 16:21:10

Applu gre nekoliko za nohte. Konkurenca postaja vedno močnejša in po raziskavi ABI research je Applov tržni delež tabličnih računalnikov v zadnjem obdobju padel za 14 odstotkov na 55 odstotkov in dosegel najnižjo vrednost v zgodovini od pričetka prodaje iPada.

Tudi na trgu mobilinih telefonov, kupci - še posebej po vseh težavah pri izidu iPhone 5, ki je razočaral (tj. ni dovolj impresioniral) marsikaterega ljubitelja jabolčnih produktov - kljub odlični prodaji vse pogostejo pogledujejo tudi proti drugim proizvajalcem. Med njimi je tudi Nokia s svojim najmočnejšim modelom, Lumia 920, ki v primerjavi s konkurenco prinaša kar nekaj novosti (optično stabilizacijo kamere, brezžično polnjenje, na dotik občutljiv kapacitivni zaslon, ki ne deluje več samo s prsti ...). Nokia je v velikih težavah in v tej sezoni nujno potrebuje večji uspeh, in zaenkrat kaže, da prodaja Lumie 920 presega pričakovanja: v ZDA, ki sicer nikoli ni bil močan Nokiin trg, je povpraševanje Nokio očitno nekoliko presenetilo in so jih hitro razprodali, prav tako v Nemčiji in Avstraliji; iz Nizozemske poročajo, da prednaročila vsaj dosegajo število tistih za iPhone 5, medtem ko na Finskem pravijo, da je sedaj največje povpraševanje po Nokiinih telefonih v zadnjih 10 letih.

Ena lastovka še ne prinese pomladi, a obeti so za Nokio - v kolikor bodo hitro odpravili težave z dobavljivostjo - trenutno pozitivni. Vse bo sedaj odvisno od prodaje med božično-novoletnimi prazniki, po kateri bomo videli, ali je to začetek Nokiinega vračanja na prestol ali le zadnji žebelj v njihovo krsto.