Curiosity na Marsu posnel Sončev mrk

Matej Huš

17. sep 2012 ob 21:31:38

Rover Curiosity se je na Marsu že dobro udomačil, saj je od njegovega pristanka minilo že več kot mesec dni. V tem času je že opravil testno vožnjo, ki je uspela brez težav. V četrtek pa je ugledal prav poseben astronomski pojav - Sončev mrk, in danes je NASA javnosti posredovala posnetke.

Na Zemlji so Sončevi mrki relativno pogosti, saj vsako leto vidimo vsaj dva, lahko pa vse do pet mrkov. Seveda niso vsi totalni, ampak so med njimi posebej pogosti delni - občasno pa vidimo tudi kolobarjastega. Nekaj podobnega je videl tudi Curiosity. Marsova luna Fobos je prečkala Sončevo ploskvico. Pojav žal ni tako spektakularen kakor na Zemlji niti tako redek.

Fobos je premajhen. Čeprav kroži le 6000 km nad površjem Marsa (zato je njegov obhodni čas nekaj manj kot osem ur), je njegov premer vsega 22 km. To pomeni, da je z Marsa videti precej manjši kakor Sonce. Zato ga tudi ni v celoti zakril, ampak je bil pojav precej bolj podoben klasičnemu prehodu (tranzitu) kakor mrku. A ker na Marsu pravih mrkov ni, mu lahko rečemo tudi tako. Curosity je posnel več sto fotografij tega dogodka, pri čemer je moral biti sila previden, saj bi ob neposredni usmeritvi leč v Sonce senzorje prežgal. Zato je moral uporabiti poseben filter, ki je prepustil le 0,1 odstotka svetlobe. Večine posnetkov Curiosity na Zemljo še ni posredoval, saj je pasovna širina za komunikacijo omejena in dragocena.

Podobne mrke smo na Marsu že opazovali. Leta 2010 rover Opportunity posnel enega, ki so ga v NASI zložili v spodnji videoposnetek. V prihodnjih dneh bo Curiosity posnel tudi prehod druge Marsove lune, Deimosa. Ta je še manjši in bolj oddaljen od Fobosa, zato tranzit ne bo posebej zanimiv.