Bela hiša razveljavila prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov

Matej Huš

5. avg 2013 ob 20:30:27

Pisarna za ameriške trgovske predstavnike (United States Trade Representative, USTR) je razveljavila odločitev Ameriške Komisije za mednarodno trgovino (ITC), ki je v začetku junija izrekla prepoved uvoza starejših Applovih izdelkov v ZDA. Šlo je za še en spor med Applom in Samsungom, v katerem je slednji Apple obtoževal kršitve patenta za modulacijo CDMA. ITC je to potrdil in odločil v Samsungov prid, tako da je prepovedal uvoz iPhona 3GS in iPhona 4 v ZDA. Sedaj je ta odločitev razveljavljena.

Pri tem ne gre le za nepomembno obstransko napravo, saj se v ZDA še vedno proda veliko starih modelov iPhone, ker so pač bistveno ugodnejših od novih. Apple je tako po odločitvi ITC-ja začel intenzivno lobirati v Beli hiši, v imenu katere USTR sprejema odločitve. USTR lahko izreče veto na odločitev ITC in to se je sedaj tudi zgodilo. Gre za precej redko potezo, ki smo ji bili nazadnje priča leta 1987. Michael Froman iz USTR in predsednikov svetovalec za trgovno je povedal, da so veto izrekli zato, ker krepi konkurenčnost in je v interesu ameriškega gospodarstva.

Samsung je že odgovoril. Vložili so pritožbo na dele ITC-jeve odločitve, ki mu niso po godu, medtem ko se na veto USTR ne da pritožiti. ITC je namreč v svoji odločitvi ugotovil kršitev enega patenta, Samsung pa sedaj trdi, da so pri tem spregledali kršitev treh patentov. Jesen bo še vroča in za odvetnike zelo darežljiva.